Над 7.7 млн. лева е заделила Столична община за спортни дейности и инфраструктурни проекти в спорта за 2016 г. Това обяви днес на Пресконференция Елен Герджиков, председател на СОС и на Фондация София - Европейска столица на спорта, съобщава sofia2018.bg.

„От тази сума 2.2 млн. са само за спортни дейности, а най-новите спортни обекти са физкултурен салон на 98-о училище „Св.св. Кирил и Методий", който ще бъде открит през септември, нова многофункционална зала в 9 Френска езикова гимназия и строителство на нов физкултурен салон на Първа английска гимназия," каза Герджиков.

През тази година Столична община за пръв път стартира програма за подпомагане на спортните клубове с бюджет от 400 000 лева. Тя ще работи с проекти и ще отпуска средства за развитието на детско-юношеските школи на клубовете. Целта е да има повече пари както за организиране на състезания, така и за професионални треньори, които да работят с децата.

70 процента от тази сума ще се насочат към колективните спортове, останалите - към индивдуалните. „Изготвени са строги критерии за кандидатстване и разпределяне на тези средства, като максималният грант е 40 000 лв. Така Столична община откликва на инициативата за подпомагане на водещи наши спортни клубове в популярни спортове с развити детско юношески школи, с много деца, които се подготвят и тренират в тях," каза още Герджиков.

Другата важна новина, съобщена от Герджиков днес бе за Създаването на временна Комисия за анализ на състоянието на Витоша. В срок от шест месеца тя ще трябва да даде пълна информация и да изготви доклад за състоянието и проблемите, съществуващи в планината, като предложи начина за тяхното скорошно преодоляване. „Столична община осъзнава своята отговорност за бъдещето на Витоша и въпреки че не притежава собственост там е амбицирана да направи всичко, което зависи от нея, за да може планината да бъде достъпна за всеки и да е в много по-добро състояние.

За тази цел ще разгледаме проблемите със съоръженията, с инфраструктурата, с транспорта, с хижите, с пътищата... С всичко, което ще помогне Витоша да изглежда много по-приветлива и гостопрпиемна за столичани и гостите на София," заяви Герджиков, който ще е председател на 12-членната Комисия за Витоша.

На срещата с медиите зам.-кметът док. Тодор Чобанов даде повече подробности за предстоящите инфраструктурни проекти в областта на спорта. „Продължаваме линията от последните 5 години да доказваме, че спортът е приоритет на Столична община. Тази години инвестираме в 5 нови спортни зали, в ремонта на 9 плувни басейна и 14 физкултурни салона. До седмици ще е готов и Парк „Възраждане", с което завършваме напълно инвестицията от миналата година в комплекс „Спортна София" в Зона Б5 за над 3 млн. лева. Продължаваме с ремонта на салоните във Френската и Първа Английски гимназии, те ще обслужват хиляди ученици. За първия учебен ден ще е готов новият физкултурен салон на 98 начално училище в „Надежда". Общо за ремонт отделяме над 400 000 лв., които ще бъдат за обновяване на 150 обекта, сред тях 6 физкултурни салона, 6 стрийт фитнеса и нови 5 от така търсените тенис маси. Те ще са в паркове и в градинки в Надежда, Красна поляна и Сердика. Освен това ще бъдат ремонтирани 21 спортни площадки," каза още Чобанов, като апелира за опазването на спортните обекти от вандали.

Татяна Георгиева, председател на Постоянната комисия за децата, младежта и спорта към СОС обяви, че от цялата сума отделена за спорт от общината,

880 000 лв. ще се насочат за детски и младежки дейности. „Това е много важно за нас, по тази причина стартирахме Проекта за подпомагане на детските клубове. В тази връзка са и повече от 100-те проекта по младежки дейности, за които са предвидени два транша от по 240 000 лв.

Освен това София се готви за няколко много мащабни спортни събития като честването на 50-годишния юбилей на Христо Стоичков на 20 май, Световното първенство по спортни танци от 17 септември и др." каза Георгиева.

Ирена Димитрова, директор Дирекция "Превенция, интеграция, спорт и туризъм" към Столична община наблегна на изключителното внимание, което се отделя на ученическия спорт и на училищната инфраструктура, както и на спортната инфраструктура в детските градини. „Не малко средства отиват за поддръжката на тези съоръжения," каза Димитрова, като даде за пример факта, че София има повече басейни в детски градини от Париж.

Присъстващите на пресконференцията бяха запознати със събитията и активностите през 2016 г. по инициатива София - Европейска столица на спорта. „Предвидили сме няколко мащабни прояви, сред които Обиколката на Витоша, Ърбан зоната, летни и зимни спортни фестивали на Витоша, Екстрийм Феста в рамките на Европейската седмица на спорта, Софийският Маратон, който тази година ще е валиден за Балкански шампионат.

Подготвяме и първото издание на София Спорт Филм Фест през месец май," заяви Анатоли Илиев, секретар на организационния комитет на София - Европейска столица на спорта.

Стана ясно, че Столична община е отворена за проекти, които да възстановят плувните бази в града. „Готови сме за диалог и партньорства, но съществуват проблеми със собствеността на обектите, като например при къпалня "Мария Луиза" в Борисовата градина, където очевидно лошото стопанисване доведе до това състояние на спортната база. Но е нужно и държавата, и засегнатите институции, федерации да се ангажират в това отношение," каза още Чобанов.