Над 50 000 лева е наградният фонд на 25-ия юбилеен лекоатлетически маратон на София, който ще се състои в неделя (14-и октомври). Един от двамата победители в класическата дистанция от 42,195 километра - при мъжете и жените, ще си тръгне с лек автомобил Тойота Айго.

Той ще бъде определен по сравнителната таблица на ИААФ за постигнатия резултат. Наградата се осигурява от официалния вносител на Тойота за България - Тойота Балканс, който за десети път е генерален спонсор на маратона.

Историята на Софийския маратон започва през 1983 година, когато е организиран за първи път. Голямата награда на Маратона - лек автомобил Тойота е печелен три пъти.

25-ият юбилеен маратон на София се организира съвместно със Столична община и е под патронажа на кмета господин Бойко Борисов.

Стартът на маратона ще бъде даден от заместник-кмета на столицата Велизар Стоилов в 10.00 часа пред националния стадион Васил Левски. Трасето на маратона е лицензирано от ИААФ, а дистанцията 42,195 км ще бъде и държавен шампионат, което дава право на победителите да участват в международни маратонски бягания.

 Очаква се в бяганията на 3,5, 8,5, 17 и 42,195 километра  да вземат участие над 3000 души, сред които състезатели от Гърция, Македония и Сърбия.  За жителите и гостите на София е осигурена четиричасова шоу програма пред националния стадион "Васил Левски", където ще се проведе и томбола с много награди.

Известният спортен журналист от радио "ГОНГ" - Иво Райчев е водещ на програмата.
бединена Българска Банка ще награди с чек финиширалите първи мъж и жена в дисциплината 10 км. Специални награди ще получат над 100 участника в най-атрактивната и масова дистанция 3 500 км.

Награди ще има още от Застрахователно и презастрахователно дружество Армеец, М-Тел, Самсунг, БСТ и други. Горна баня пък е официалната напитка на маратона.