Над 3 милиона лева повече в бюджета за спорта ще има през 2008-а година. Това оповести председателят на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева по време на заседанието на изпълнителния комитет на БОК. 900 000 лева са планирани за делегация ни за Олимпийските игри в Пекин'2008.

Други 200 000 лева ще бъдат отпуснати за финансиране на Българския олимпийски комитет. Предстои да бъде ангажиран официален превозвач на олимпийците ни, както и да бъде обявен конкурс за доставчик на спортна екипировка.

За Зимната олимпиада във Ванкувър'2010 БОК вече е осигурил спортна екипировка за спортистите ни. Следващата седмица - на 23-и октомври, ще бъде подписан официално договор с германската компания Цинер. Тя ще осигури безплатно облеклото за спортисти и треньори, а допълнителните поръчки ще бъдат заплатени с намаление от 50 процента.

Изпълкомът на БОК взе решение да приеме шахмата за член на Общото събрание. Предстои предложението да бъде гласувано на следващото Общо събрание на олимпийската ни централа в началото на следващата година. Шахматът ще бъде от квотата на спортни организации и съюзи. Изпълнителният комитет разгледа и въпросът свързан с бъдещата категоризация на спортовете.

В БОК са единодушни, че трябва да се направи подобно нещо, тъй като дадени спортове като борба, вдигане на тежести, лека атлетика, гребане и други имат значителен принос. Предстои въпросът да бъде дискутиран с участието на експерти от ДАМС, БОК и НСА. Категоризация на спортовете може да бъде въведена най-рано за следващия олимпийски цикъл - от началото на 2009-а година.