Възможно най-строги санкции от Международния олимпийски комитет могат да очакват в Русия, заради разразилия се допинг скандал.

МОК е готов да приложи най-строгите мерки срещу физически лица и организации, които са участвали в системата на укриване на положителни допинг проби в руския спорт. Това се казва в изявление на президента на олимпийската централа Томас Бах, публикувано на сайта на организацията.

По-рано днес независима комисия на Световната антидопингова агенция (УАДА) представи доклад от разследването по обвиненията за укриване на допинг проби на руските спортисти преди и по време на олимпийските игри в Сочи 2014. Комисията, която се ръководи от Ричард Макларън, е открила доказателства, че руското спортно министерство целенасочено и контролирано е ръководело манипулациите на пробите на руските атлети.

"МОК е готов да предприеме най-строгите санкции по отношение на лицата и организациите, които са въвлечени в системата за укриване на допинг проби в Русия", заяви Томас Бах. Изпълкомът на МОК ще проведе утре телефонна конференция след доклада на УАДА.

"Изпълкомът на МОК ще проведе телефонна конференция във вторник, за да обсъди първите стъпки, които могат да включват и санкции по отношение на предстоящите олимпийски игри в Рио де Жанейро", заявиха от пресслужбата на МОК.

Методът за подмяна на допинг проби в Русия се е прилагал в 643 случая от 2012 до 2015 година, като в системата са замесени спортисти от 30 вида спорт. Това се разкрива още в доклада на УАДА.