Със спортни демонстрации и активности на открито стартира #BeActive Европейската седмица на спорта в България. Начало на шестото издание на инициативата даде зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов. Официалното откриване се състоя в "Княжеска градина" в столицата, в партньорство със София ърбън зона спорт 2020, организирана от Столична община. България е една от 42 страни в Европа, които са част от кампанията.

"Вярвам, че започва една седмица, в която много хора ще имат възможност да спортуват активно. Не само млади, а и по-възрастни ще могат да усетят магията на спорта по време на събитията, които се организират както в София, така и в други градове на страната. Пожелавам на всички да се забавляват и нека да спортуваме навсякъде и по всяко време", заяви Стоян Андонов.

За шеста поредна година ММС е организатор на Европейската седмица на спорта #BeActive за България

За шеста поредна година ММС е организатор на Европейската седмица на спорта #BeActive за България

Целта е да бъде подпомогнато личностното развитие на младите хора и да бъдат задоволени спортните им потребности, чрез изграждането на чувство за отборен дух, толерантност и солидарност

На събитието присъстваха и част от посланиците на Европейската седмица на спорта - грациите Невяна Владинова, Боряна Калейн и Катрин Тасева, бронзовият медалист от Световното първенство по бокс Радослав Панталеев,  шампионката от Европейските игри в Минск по олимпийско карате Ивет Горанова и европейската шампионка на сабя при жените до 20 г. Йоана Илиева. Те приканиха младите хора да бъдат активни и да се включат в събитията от кампанията през 2020 г., като отбелязаха ползите от спортуването и воденето на здравословен начин на живот.

Снимка 497511

Източник: ММС

В откриването се включиха още легендарният гимнастик Йордан Йовчев, генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов и зам.-председателят на Фондация "София - европейска столица на спорта" Анатоли Илиев. Европейската седмица на спорта #BeActive е част от инициатива на Европейската комисия за насърчаване на спорта и физическата активност на гражданите на ЕС. Национален координатор за България е Министерството на младежта и спорта, съфинансиран по програма "Еразъм +" на Европейския съюз. През 2020 г. мотото на Европейската седмица на спорта е "Бъди активен всеки ден, всеки навсякъде спортува!", а инициативите ще се проведат в София и други градове в страната. На 24 и 25 септември между 10,00 и 19,00 ч. Европейската седмица на спорта продължава със Спортен панаир в столичната "Асикс Арена". В него ще се включат представители на над 20 вида спорт -  федерации и спортни клубове, които ще представят дейността си с информационни щандове и демонстрации.

На 26 септември (събота) Спортно селище и Нощ на спорта #BeActive Night ще очакват приятелите на спорта между 15 и 21 часа в пространството пред НДК. На 28 септември ще се проведе #MultiSportOpenDay, Ден на отворените врати във фитнес центрове в София и страната, като инициативата се реализира в партньорство с Benefit Systems. Организирането на всички събития от Европейската седмица на спорта ще бъде съобразено с изискванията и разпоредбите на Министерството на здравеопазването и препоръките на Европейската комисия за провеждане на публични прояви в условията на променяща се епидемиологична обстановка в резултат на разпространението на COVID-19. Европейската седмица на спорта се реализира в партньорство със: Столична община, Фондация "София - европейска столица на спорта", Български червен кръст, Национална спортна академия "Васил Левски", Държавна агенция за закрила на детето, "Метрополитен" ЕАД, Минерална вода "Девин", Modis/Win4Youth, Компания "Benefit Systems", Boardshop, Fitfest, Фитнес центрове Pulse, Веломания, Списание 360, Sugarland Bulgaria, DRAG Bicycles и др.

Снимка 497510

Източник: ММС