Министерството на младежта и спорта инициира работна среща с представители на държавни институции, свързана с противодействието при манипулирането на спортни събития. В разговорите се включиха заместник-министърът на младежта и спорта Петър Георгиев и експерти от ММС, Прокуратурата, Министерството на правосъдието, Главна дирекция "Национална полиция", Национална агенция за приходите и Българския олимпийски комитет.

Основна тема на срещата бе необходимостта от изготвянето на национална платформа за сътрудничество и противодействие на манипулирането на спортни събития. Тя ще даде възможност за полагане на основни стандарти в действията на институциите в борбата с манипулациите в спорта, ще осигури навременен обмен на информация и ще допринесе за осведомеността относно наказателно-правните проблеми в тази област.

Изготвянето на подобна платформа е едно от условията на Конвенцията "Маколин", която България подписва през 2014 г., но до момента тя не е ратифицирана от Народното събрание и не е влязла в сила за нашата държава. Конвенцията е правен инструмент и е единствената норма на международното право относно манипулирането на спортни състезания. Той изисква от публичните органи да си сътрудничат със спортните организации, операторите за залагания и организаторите на състезания за предотвратяване, разкриване и санкционирането на манипулирането на спортни събития.

ММС ще организира и семинар на тема "Манипулиране на спортни събития" по проект "MotivAction". В него ще участват международни експерти, които ще запознаят българските спортни федерации с темата.

Весела Лечева поздрави стотици млади плувци, които участваха в турнира „Замората“

Весела Лечева поздрави стотици млади плувци, които участваха в турнира „Замората“

Състезанието е в памет на Стефан Попов