Министърът на спорта Радостин Василев даде извънредна пресконференция. Той разясни за свършеното от неговия екип през първия месец начело на родния спорт, както и отговори на Илиана Раева и Левски по повод казуса с козирката на "Герена".

"Днес, в ускорена процедура, представихме програмата за развитие на спорта и високи постижения пред 80 и повече федерации в два етапа. В рамките на пет часа коментирахме финансирането, сроковете на кандидатстване. Голям брой от федерациите поставиха своите въпроси за времето за кандидатсване, времето за одобрение. Това е много важен въпрос за тях.

Получихме съвети, препоръки, бележки и те ще се вземат предвид. Ще изготвим и новата програма, с която ще се занимаваме за спорта за високи постижения, които ще се обсъждат в широк кръг от НСА, спортните федерации, клубовете, обществеността и всички спортисти. Искаме да направим нова програма, да разделим спортовете на групи поради спецификата, защото се оказа днес, че изключенията от правилата са водещи и невинаги всички детайли удовлетворяват конкретни федерации. Екипът ми в кратък срок направи програма да няма сътресения в спортовете, разгърна ветрилото към спортове, които не са получавали финансиране. Тези негативни факти, които са ни дадени като забележки, ще ги имаме предвид и ще бъдат съобразени".

Радостин Василев: Нова козирка на "Георги Аспарухов" ще струва колкото целия Сектор А

Радостин Василев: Нова козирка на "Георги Аспарухов" ще струва колкото целия Сектор А

Не е вярно, че се занимаваме само с ЦСКА, споделя министърът

"Не, не си е повярвала г-жа Раева. Някой ако е живял в заблуда, че може така да комуникира с министър. Аз не съм комуникирал с г-жа Раева. Аз съм визиран в някакво нейно съобщение. Най-важното е, че срещата с федерациите е записана и можем да покажем какво се е говорило на нея. Казах й, че моите наблюдения показват, че федерацията по художествена гимнастика се ползва с по-комфортни финанси. Тя каза, че това е на фона на резултатите.

Аз отвърнах, че е точно така и тя ми се обиди. Аз не мога да отговарям за психическото състояние на г-жа Раева. Аз мога да говоря само с факти. Вчера ми се обиди нейния съпруг, днес тя и влизаме в едно предаване. Това е истината и тя често обижда хората. Г-жа Раева дойде с идеята да обиди г-жа Дашева, но проф. Дашева не отвърна нищо. Ние с нея сме в различни етапи от развитието в живота си. Тръгна си без да разбера защо и написа преднамерен, нечестен и лъжлив пост. Затова ви поканих, за да изоблича лъжата. Мен ме интересува федерацията по художествена гимнастика."

"Длъжен съм да направя това включване, защото федерациите казаха, че от шест години не са се срещали с Министъра на спорта. На всеки 3-4 месеца вече ще се събираме. Аз не мога да знам как да помогна, ако те не работят заедно с нас. Имаше страхотно поведение от тях, това са хора, които имат опит. Убеден съм, че няма да имат проблем с формулярите за кандидатстване. Ангажирал съм целия потенциал на министерството да помогнат на федерации, които никога не са кандидатствали досега и да получат финансиране. Обърнах се към всички с откровеност, във всички разговори с хората подходих така. От днес започва подаването и ние няма да пропуснем този процес. Назначавам експертна група, която ще се занимава с това и до края на тази година ще сме готови. При необходимост ще ангажирам и работата на външни консултанти, защото ако 80 федерации кандидатстват за 10 дни, то ще има голям натиск върху администрацията", заяви Василев.

"От един месец съм Министър на спорта и съм запознат с всичко с проблемите в българския спорт. Оказа се, че нещата са по-тежки и сложни, отколкото аз съм си представял. Има практики в различни звена, които са на ръба на законността и са тенденциозни. За тях ще взема мерки по законовия ред. НСБ, Академика, Сердика Спортни имоти - спортните дружества, на които аз съм принципал. Другата седмица ще взема решения по работата на тези дружества и управлението им. БСТ - понеделник освобождавам всички членове на борда на директорите. По първи мои анализи - изключително тежки проблеми в БСТ. Последните 4 години сериозни загуби в това звено. Тепърва ще правим разчети, но с изпълнителния директор сме взели решение, че в дух на консенсус ще преминем към ново ръководство на тотализатора. Преструктурирам изцяло структурата на МС.

Голяма част от хората, които работят в това министерство, ще бъдат освободени, други ще бъдат дадени на компетентните органи. Имам пълен картбланш. Станал съм министър, за да въведа ред в тази система. Ще ви запознавам с всяко едно действие, което правим оттук насетне. Всички ще са информирани какво се случва в това министерство и какво се е случвало дълги години в една обществена тайна. В спорта са се вършили безобразия, но сега няма да е така. Контролът ще е много засилен. По няколко независими доклада има огромни проблеми в много федерации по начина за отчитане на средства. Повече пари по телефона с договорки, с президенти на федерации - няма да се правят. Не съм правил срещи до днес, но от днес вратите ми са отворени за всички. Не деля федерациите никак, но духът е следният - аз се боря за това МС да не бъде изолирано и маргинализирано, а те от своя страна осъществяват и поддържат необходимото ниво на прозрачност. Ако някои си мисли, че ще е последните 12 години - объркали са се. Един човек днес така се обърка. Очаквайте пресконференция близките дни за дружествата, а днес направих спешен доклад, който бе приет от всички федерации".

"Когато приключат, ще публикувам окончателния списък. На нито една федерация няма да се пречи, а сега ще получат най-голямото финансиране за всички времена. Някой може да си мисли, че нещата ще бъдат така, както в последните 12 години. Днес мисля, че един човек си помисли така. Сега ще разбере, че се е объркал", допълни Василев.