Министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов откри официално партньорско обучение на тема "Сътрудничество за иновации: Насърчаване към иновации в елитния спорт и спорта за всички в Европа", което се осъществява по проект на ММС по програма "Еразъм+" на Европейския съюз. Събитието е инициирано от европейския комисар за иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел и се изпълнява в партньорство със спортните министерства на Хърватия, Кипър, Естония, Франция, Нидерландия и Словения.

"Министерството на младежта и спорта има удоволствието да бъде домакин на това партньорско обучение, което сближава света на спорта и света на иновациите. Иновациите са движеща сила за сектора на спорта и много от съвременните иновации биват прилагани първоначално именно в спорта. Пандемията засегна сериозно спортния сектор на всички нива и усилията за насърчаване на икономически растеж и изграждането на по-приобщаващ, иновативен и цифров свят служат като вдъхновение за неговото възстановяване. Иновациите имат и ключова роля, и потенциал да ни помогнат да запазим и доразвием Европейския спортен модел", каза министър Андрей Кузманов в своето изказване по време на официалното откриване на събитието.

Той изтъкна, че ММС работи в тясно сътрудничество с Министерството на образованието и науката и с други заинтересовани публични органи в намирането на най-добрите начини за насърчаване на иновациите в областта на спорта и физическата активност.

В официалната церемония по откриването чрез виртуална връзка взеха участие президентът на Международната автомобилна асоциация Жан Тод, президентът на Световната антидопингова агенция Витолд Банка, както и евродепутатът и съпредседател на групата за спорт на Европейския парламент Томаш Франковски. Тримата благодариха на министъра на младежта и спорта Андрей Кузманов за реализирането на този проект. Според Жан Тод дискусиите, които ще се проведат в София Тех Парк ще спомогнат за по-силното внедряване на иновациите в елитния спорт.

"Благодаря на Министерството на младежа и спорта за организирането на това партньорско обучение. Страната ни е сред основните движещи сили на европейско ниво, които промотират темата за иновации в спорта. Много е важно, когато провеждаме подобни дискусии да се учим един от друг как да посрещаме предизвикателствата. И как да ги превръщаме във възможности", заяви еврокомисар Мария Габриел.

Обучението включва лекции, дискусии и демонстрации, поставящи акцент както върху политики, така и върху най-актуалните проекти в областта на иновациите в спорта. По време на събитието ще бъде представена работата на публичните органи и на стартиращи компании и иноватори от Европейския съюз в света на спорта.

На откриването присъстваха още президентът на Асоциацията на европейските градове (ACES Europe) Джан Франческо Лупатели, изпълнителният директор на Европейската платформа за спортни иновации Алберто Бичи, Юмер Коджаюмер от дирекция Наука на Министерството на образованието и науката (МОН) и други.

Министър Андрей Кузманов поздрави световната шампионка по планинско колоездене Изабела Янкова

Министър Андрей Кузманов поздрави световната шампионка по планинско колоездене Изабела Янкова

"България разполага с изключителни таланти в планинското катерене"