От началото на 2019 г. нито една спортна организация няма системни допинг нарушения, отбеляза спортният министър

"През последните години рязко е намалял броят на спортистите открити с допинг у нас, коментира на парламентарен контрол министърът на младежта и спорта Красен Кралев. По данни на министерството за 2019 г. са открити 12 души, от които едва 5 са национални състезатели.

"Останалите са аматьори, при които единственият начин за превенция е информационна програма и образователна кампания както към спортистите, така и към треньори, лекари и дори родители", посочи министър Кралев. Тези ангажименти се изпълняват по програма на антидопинговия център, който генерално осъществява политиката по допинга в страната ни, уточни спортният министър.

За сравнение през 2016 г. във вземане на допинг са уличени 8 български спортисти. През 2017 г. те са 14, а през 2018 г. - 13. "Малка част от тях са професионални състезатели, което показва, че България е една от страните, които се справят по най-добрия начин с борбата с допинга", отбеляза Красен Кралев и допълни, че през 2015 г. е известен случай с 11 положителни проби във федерацията по вдигане на тежести. За него обаче е доказано, че се дължи на замърсена хранителна добавка, а не на умишлено вземане на допинг.

"До окончателното излизане на решението по случая финансирането на федерацията беше спряно. Успяхме да докажем, че спортистите не носят никаква вина за наличието на допинг. Горд съм, че успяхме да възстановим Федерацията по вдигане на тежести. За изминалата 2019 г. това е най-успешната федерация в България със спечелени 36 медала от световни и европейски първенства във всички възрастови групи. 24 от тези медали са в групи до 23 г., което говори за много силно младо поколение в този спорт", изтъкна министърът на спорта.

Той определи борбата с допинга като свой личен приоритет.

Законът за висшето образование и спорта дава право на министъра на младежта и спорта да отнема права при системни нарушения. Лицензи в даден спорт обаче се отнемат при системни нарушения - тоест поне 3 в период на 2 г.

От началото на 2019 г. нито една спортна организация няма системни допинг нарушения, отбеляза министър Кралев.