Министърът на младежта и спорта Красен Кралев присъства на официалното закриване на първия лицензиран тренировъчен лагер на най-известния и успешен италиански футболен клуб Ювентус в България – Juventus Junior Camp.

Организатор на лагера, който се проведе в София между 5 и 9 септември, е Детска футболна академия „Комета“. В лагера се включиха 86 деца, които бяха тренирани от треньори на известния италиански клуб. Трима от тях получиха шанса да тренират за една седмица в школата на Ювентус в Торино.

„Благодаря на организаторите от Детска футболна академия „Комета“ и на треньорския щаб на Ювентус за организирането на този детски лагер, който създава страхотни емоции в децата. Те се докоснаха до магията на италианския гранд. Благодаря и на родителите на всички тези деца, защото ги насърчават да спортуват“, каза министър Кралев. Той изгледа демонстрация на уменията на малките футболисти на възраст от 5 до 16 години и се включи във връчването на сертификати на всички им, заедно с италианските треньори. От екипа на Ювентус се ангажираха през следващата година да открият футболна академия в България.

 „Без детски школи няма как да очакваме добър професионален футбол. Нашият екип в министерството протегна ръка на детско-юношеския футбол – освен финансирането на програмата за развитие на детския футбол, която е създадена преди 8 години, миналата година отпуснахме средства за изграждането на терени, на които се проведе европейското първенство за юноши U17, а през тази година за първи път стартирахме съвместна програма с БФС за развитие на детско-юношеския футбол“, добави Красен Кралев. По думите на министъра предстои да бъде направен анализ на осъществената от БФС програма и през следващата година да се отстранят пропуските и да се увеличи обхвата й.

Програмата за развитие на детско-юношеския футбол на БФС се финансира от ММС с 1 млн. лв. През тази година в нея бяха включени по 3 възрастови групи на 12-те най-добре представящи се детско-юношески футболни школи. С отборите бяха проведени 12 дневни тренировъчни лагери в Банско, Трявна и Сливен. На състезателите беше осигурена екипировка и им бяха направени и физически тестове.