Министърът на младежта и спорта Красен Кралев преряза лентата на съвременния музей на спорта "Луи Айер" в Булстрад Арена Русе.

"Който не помни и почита историята, няма бъдеще. Русе има много спортни герои, с които гражданите да се гордеят и да показват на децата си. Това са хора, които са вдъхновявали много младежи по времето, когато са се състезавали. Нека бъдат вдъхновение за русенските деца и чрез техния пример много от тях да се запалят по спорта", каза министър Кралев. "Благодаря на Община Русе и мениджмънта на Булстрад Арена за това, че направиха този музей. Дано Русе да даде пример и на други градове в страната", добави той.

В церемонията по откриването на съвременния музей на спорта "Луи Айер" участваха още кметът на Русе Пламен Стоилов, народният представител Пламен Нунев, председателят на Общински съвет Русе проф. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф. Велизара Пенчева, зам.-областният управител Валентин Колев, представителят на основния инвеститор в Булстрад Арена Цветомир Анастасов, общински съветници, мениджмънта на спортната зала, известни спортисти от близкото минало, участници в експозицията на музея. Кметът на Русе Пламен Стоилов изрази благодарност към министър Кралев за подкрепата, която оказва на спортните проекти на общината.

Експозицията в музея на спорта в Булстрад Арена включва медали, купи, грамоти, снимки и артефакти от историята на спорта в Русе. В музея са представени едни от най-великите съвременни спортисти, прославящи града и България - Любо Ганев, Валентин Йорданов, Христо Марков, Анелия Нунева, Таню Киряков, Нешка Робева, Рахмат Сукра, Веселин Топалов, Евгени Игнатов и др.

"От днес стартират ремонтните дейности на стадиона на"Дунав" - Русе", обяви още министър Кралев.

Министерството на младежта и спорта подписа договор с фирмата изпълнител "Тарктур" ЕООД в края на миналата седмица. Стойността на проекта е близо 1 млн. лв. и включва подмяна на тревното покритие на терена и изграждане на осветление, за да може стадионът да отговаря на условията на БФС за провеждане на мачове от елитната футболна група. Срокът за изпълнение е 60 дни. Министър Кралев обеща да гледа в Русе първия домакински мач на "Дунав" през следващия полусезон.

През юни тази година правителството отпусна допълнителни средства на ММС в размер на 3 млн. лв. за реконструкцията на градските стадиони в Русе и Горна Оряховица и стадион "Тича" във Варна.

По-късно през деня спортният министър проведе работна среща с кмета на Русе Пламен Стоилов и посети нови тенис кортове в града, изградени чрез публично-частно партньорство.