Министърът на младежта и спорта Красен Кралев се срещна с румънския си колега Константин Богдан Матей в Букурещ. Поводът за срещата на двамата министри бе договореният в София през февруари текст на Меморандум за разбирателство между правителствата на България, Сърбия, Румъния и Гърция, с който да се официализира учредяването на организационен комитет за подготовка на съвместната кандидатура за Мондиал 2030 и Европейското първенство през 2028.

Министър Красен Кралев поздрави Йоана Илиева за спечелената Световна купа по фехтовка

Министър Красен Кралев поздрави Йоана Илиева за спечелената Световна купа по фехтовка

Българката продължи серията си от добри класирания през годината

България, Сърбия и Гърция вече са получили одобрението на техните правителства на споразумението, но няколко дни преди срещата на 13 април в Солун, където трябва да се подпише Меморандума, Румъния предложи допълнение към текста.

"Понякога, докато търсим партньорство, забравяме, че най-добре може да си сътрудничим с нашите съседи", заяви Кралев.

След проведената среща между Богдан Константин Матей и министър Кралев, който е гост на Европейското първенство по борба в Румъния, стана ясно, че новият текст на Меморандума трябва да бъде съгласуван отново с външните министерства на останалите държави, което може да доведе до забавяне и отлагане на подписването му за следващата среща в Букурещ.

Двамата проведоха и дълъг разговор за структурите на двете министерства и обсъдиха възможността за сътрудничество между България и Румъния в областта на спорта.