За трите мандата на премиера Борисов в спортна инфраструктура са вложени над 350 милиона лева. Преди 2009 година държавата напълно беше забравила спорта. Това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев пред над 250 младежи от цялата страна. Кралев бе лектор на Летния университет на Младежи ГЕРБ, който се провежда във Варна. По думите на министъра българският спорт е бил в криза, поради липсата на добра спортна инфраструктура. "Бойко Борисов пое ангажимент да навакса пропуснатото от предишните правителства в последните 25 години и го направи", категоричен бе Красен Кралев.

Министър Кралев инспектира спортни обекти във Варна
Обновена

Министър Кралев инспектира спортни обекти във Варна

Ремонтни дейности се извършват на залата за вдигане на тежести към Спортно училище "Георги Бенковски и водна спортна база "Бриз".

Спортният министър разясни пред младите хора как големите спортни събития развиват икономиката, туризма и имиджа на България. Кралев бе категоричен, че никога страната ни не е била домакин на толкова престижни спортни събития, колкото в последните няколко години. По думите му, това се дължи основно на огромната подкрепа от страна на държавата и личния ангажимент на премиера Борисов към развитието на спорта в страната.

"За първи път България ще бъде домакин на Европейско първенство по художествена гимнастика. Варна спечели домакинството през 2021 г.", съобщи Красен Кралев на присъстващите. Той изтъкна, че благодарение на правителствата на ГЕРБ са обоновени много спортни съоръжения в цялата страна. Кралев даде за пример зала "Арена Армеец", зала "Конгресна" в Двореца на културата и спорта във Варна, новите спортни зали в Пловдив и Русе. Предстои завършването на "Арена Бургас" догодина, обясни Кралев. По думите му, държавата е вложила близо 10 млн. лева в съоръжения за лека атлетика. Според спортния министър е дошло ред за инвестиции в стадиони и плувни спортове.

Kрасен Кралев коментира, че организацията на трите световни първенства в България миналата година е била на световно ниво. По думите му, най-високото признание за това е дошло лично от президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах, който при посещението си окуражи София да се кандидатира за домакин на Зимните младежки олимпийски игри през 2024 година. "Голямата ни мечта е да спечелим домакинство за Световно или Европейско първенство по футбол, заедно с Гърция, Сърбия и Румъния. И тя е постижима", категоричен бе министър Кралев. Той поясни, че съвместна кандидатура за домакинство на Евро 2028 и 2032 са напълно реалистични и имаме големи шансове да се поздравим с успех.

Премиерът Борисов и министърът на спорта Красен Кралев проведоха дискусия с участниците в Летния университет на ГЕРБ. Двамата отговориха множество въпроси, свързани със спортната и пътната инфраструктура в страната.

Министър Кралев връчи почетен плакет на сребърния медалист от Световното първенство по таекуондо за кадети Денис Димитров

Министър Кралев връчи почетен плакет на сребърния медалист от Световното първенство по таекуондо за кадети Денис Димитров

Почетен плакет от Кралев получи и треньорът Ангел Кирчев

"През месец септември предстоят два важни избора. Освен, че имаме големи шансове Кристалина Георгиева да стане ръководител на МВФ, очакваме и изборите за членове на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA), в които участва Красен Кралев. Той направи много и в страната - зали, стадиони, спортни бази. Показвайте каква беше спортната инфраструктура преди и каква е сега", обърна се Бойко Борисов към младежите от ГЕРБ.

Във втората част от изказването си Красен Кралев представи пред присъстващите проекта на Министерство на младежта и спорта "Mладите хора - Бъдещето на България - заедно срещу агресията", който е насочен към младежи между 15 и 29 години. От стартирането на Програмата през 2017 година днес тя е достигнала до близо 1 млн. млади хора. Финансирани са над 180 проекти на младежки организации и спортни клубове. Всяка година бюджетът на цялата Програма е 2 милиона лева.

Министър Кралев подкрепи „Варна Сити“ в първата му среща от Шампионската лига по футзал

Министър Кралев подкрепи „Варна Сити“ в първата му среща от Шампионската лига по футзал

Преди срещата министърът посети отбора в съблекалнята