Министърът на младежта и спорта Красен Кралев откри XXIV Държавни игри на спортистите от малките селища, които се провеждат под негов патронаж в гр. Дългопол и с. Аспарухово от 4 до 22 юли.

В състезанията участват около 850 спортисти (юноши и девойки) от цялата страна. Те се състезават в 9 вида спорт - баскетбол, лека атлетика, борба, хандбал, шах, тенис на маса, волейбол, конен спорт, футбол.

Домакин на игрите е община Дългопол, а организатор - Българската асоциация за селски спорт (БАСС).

"Много съм щастлив за пореден път да открия Държавните игри на спортистите от малките населени места, които се провеждат в Дългопол. Виждам колко млади хора има тук и това ме прави много щастлив. Пожелавам Ви да имате много незабравими мигове по време на тези Игри и да ги отнесете по родните си места", каза спортният министър и благодари на кмета на община Дългопол Георги Георгиев и на ръководството на БАСС за това, което правят, за да могат тези игри да се проведат по най-добрия начин.

Снимка 432532

Източник: ММС

Министерството на младежта и спорта осигурява финансиране в размер на 47 000 лв. по одобрен проект на БАСС по "Програма за развитие на спорта за всички".

Министър Кралев получи купа от организаторите на първенството за подкрепата на Държавните игри на спортистите от малките населени места 2019, както и глобус от кмета на града за принос към развитието на спорта в община Дългопол.

Снимка 432533

Източник: ММС

Церемонията по откриването се състоя в залата на спортния център в с. Аспарухово, изграден със средства по европейски програми. Освен с многофункционална зала, комплексът разполага с открити площадки, леглова база, ресторант и парк.

На събитието присъстваха още Злати Златев, председател на Общински съвет - Дългопол, Свилен Шитов - кмет на община Девня, Ради Минчев - кмет на община Перущица, Мария Георгиева - кмет на с. Аспарухово, Марияна Христова - кмет на с. Арковна, както и Стоян Караиванов, председател на БАСС и ръководител на Игрите и Стефан Стефанов - главен съдия и секретар на Игрите.

Графикът за провеждане на турнирите в рамките на XXIV игри на спортистите от малките селища: Баскетбол (момичета) - 4-6 юли 2019 г.; баскетбол (момчета) - 6-8 юли; лека атлетика - 8-10 юли; борба (свободен стил) - 10-12 юли; хандбал - 12-14 юли; шахмат - 14-16 юли; тенис на маса - 16-18 юли; волейбол (момчета) - 18-20 юли и волейбол (момичета) - 20-22 юли. Планирано е състезанията по футбол да се проведат от 29 до 31 август 2019 г., когато ще бъдат и тържествата за отбелязване 50-годишнината от обявяването на Дългопол за град.

Снимка 432534

Източник: ММС

Красен Кралев: България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри

Министърът на спорта: България плаща едни от най-високите премии за медал от Олимпийски игри

"Финансовият стимул зависи от приоритизирането на Игрите"