Младите хора са приоритет за правителството на Бойко Борисов. Доказателство за това е новата Национална програма за младежки дейности на Министерство на младежта и спорта с бюджет от 2 млн. лева. Това е знак, че младежкото развитиe е наш основен приоритет, за който работим усилено с прякото участие на всички млади хора, тъй като вярваме в качественото младежко участие в процесите по вземане на решения. Това каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на едно от най-големите младежки мрежови събития Национална среща "Младежки пространства - изграждане на среда за младежка работа, доброволчество и социален капитал", на което домакин е Варна - Европейска младежка столица 2017. Министър Кралев и Тибор Наврачич - еврокомисар по младеж, образование, култура и спорт бяха специални говорители на официалното откриване на Националната среща.

"Младите хора днес са изправени пред много и различни предизвикателства, поради това е важно всички ние да се обединим, така че да създадем благоприятни условия, които да подпомогнат тяхната личностна и професионална реализация", обясни спортният министър. Министър Кралев посочи, че е изключително притеснителна нарастващата агресия сред младите хора. "Тук идва нашата важна роля - да създадем благоприятна среда, която да стимулира и развива като дава равен старт на всеки един гражданин", заяви той.

 Борбата с допинга е основен приоритет за министър Кралев

Борбата с допинга е основен приоритет за министър Кралев

Това е естествено продължение на цялостната политика, която правителството на Бойко Бoрисов провежда в областта на спорта

Според Красен Кралев присъждането на титлата на Варна Европейска младежка столица 2017 е признание за цялата държава и за добрата работа в сферата на младежта. Той поздрави кмета Иван Портних и целия екип на "Варна - Европейска младежка столица 2017 г." за отличната организация по подготовката и провеждането на множество събития, насочени към младите хора, които поставят Варна и България в центъра на европейските младежки политики. "За нас е чест, че еврокомисар Наврачич е днес с нас, тъй като той е пример за това каква политика трябва да се води, така че младите хора да бъдат овластени", подчерта министър Кралев.

Министърът на младежта и спорта отбеляза, че темата на събитието е от висока важност. По думите му, младежките пространства трябва да бъдат среда, която да обогатява и стимулира младите хора, така че да ги превръща в движещата сила за позитивна промяна. "Щастлив съм да видя толкова нови младежки пространства тук във Варна, които служат за платформа за развитие на таланта и гражданската активност на младите хора. Искам да отбележа, че наш основен приоритет и по време на Българското председателство на Съвета на ЕС е ролята на младите хора в допринасянето за мира сигурността, осигуряването на устойчивост и развитие, както и ролята на таланта на младежите в засилване на демографския подем", посочи Красен Кралев. Той допълни, че по време на Председателството България има и историческият шанс пряко да участва в създаването на новата Европейска стратегия за младежта. Тя ще бъде формулирана на база мнението и участието на младите хора, а един от инструментите това да се случи е по време на Европейската младежка конференция 2018 г., която България ще организира, в рамките на Председателството си на Съвета на ЕС.

Министър Кралев благодари на Европейската комисия и на Съвета на ЕС за доброто партньорство, което се осъществява в сферата на младежта. "За нас е важно младите хора в Европа да получават възможности за тяхното развитие, така че да работят за ценностите на нашия съюз и да го доразвиват", категоричен бе той.