Министърът на младежта и спорта Красен Кралев инспектира Двореца на културата и спорта във Варна. Спортният шеф и кметът на града Иван Портних отново провериха на място хода на ремонтните дейности в залата.

На 19 юни зала "Конгресна" ще бъде готова, за да посрещне мачовете на българския национален отбор и финала от Световната лига по волейбол, увериха строителите. В момента върви монтажът на новите трибуни, върху които ще бъдат разположени още 3500 седалки.

Работници завършват поставянето на нова ламперия по стените, монтира се модерна климатична система. Вече са изрязани старите трибуни, за да се осигури нужното, според стандартите на Световната федерация по волейбол, пространство около игралното поле.

Предстои оформянето на пресцентъра и ВИП-зоната. „Крайният срок наближава - на 20-ти трябва да е първата тренировка на нашия отбор, а на 23-и пристигат и кубинците. Затова и работата е напрегната. Проектът е изключително мащабен. Имах разговор с волейболната федерация и затова съм тук - за да се уверя, че всичко върви в срок. Знам какво беше състоянието на залата, което строителите завариха. Знам и колко много работа по укрепването й беше свършена на първия етап", заяви Красен Кралев. Преди обиколката на съоръжението министърът час и половина заседава с проектантите и изпълнителите, за да научи какво следва оттук нататък ден по ден.

„Успяхме да завършим първия етап на реновирането на залата, за да бъдем домакини на Световната купа по спортна гимнастика и акробатика. Ще се справим в срок и с втория етап, за да посрещнем на наш терен мачове от Световната лига по волейбол, която започва в края на този месец", каза пък кметът Иван Портних. На 26 юни е официалната проверка на Световната федерация по волейбол на залата и игрището. Мачовете с Куба са на 27 и 28 юли от 20,45. На 4-и и 5-и юли отново от 20.45 са двубоите на България с Аржентина. На 10 и 11 юли зала "Конгресна" ще приеме финалите на Красен Кралев посети и зала „Владислав" във Варна.

"Зала "Владислав" е важен обект, защото там тренират много футболни отбори, играе се тенис, хандбал, използва се и стената за катерене. В момента обаче, съоръжението е трудно използваемо през зимата, макар че е предназначено за ползване точно в този период. Има течове, съблекалните се нуждаят от ремонт. От построяването на залата през 1984 г. не са извършвани почти никакви ремонтни дейности. Само в баскетболния комплекс има направени някакви подобрения. Това е важен комплекс, на който трябва да се обърне внимание", коментира министър Кралев. Проектът за реконструкция предвижда първо да бъде направен ремонт на покрива и съблекалните. След това ще бъде сложена нова система за осветление, защото сегашното е неефективно. В подпокривното пространство ще бъдат монтирани отоплителни тела, които Кралев обсъди с кмета Иван Портних възможността в зала "Владислав" да бъде монтирано електронното табло от зала "Конгресна" на Двореца на културата и спорта, където бяха поставени 4 нови.