Министърът на младежта и спорта Красен Кралев беше избран за член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA) с пряко гласуване на заседание на работна група "Спорт" в Брюксел. Неговата кандидатура беше предпочетена пред кандидатурата на министъра на културата и спорта на Естония Индрек Саар с 13 на 10 гласа. За първи път в историята си ЕС избира свой представител в борда на WADA чрез пряко гласуване. До гласуване се стигна, след като Обединеното кралство прекрати предсрочно мандата си в Управителния съвет на WADA и не беше постигнато консенсусно съгласие за кандидатурата в триото на настоящото Председателство на Съвета на ЕС (Естония, България, Австрия). Предстои формално одобрение на кандидатурата на министър Кралев на COREPER и на Съвет на външните министри на ЕС.

Красен Кралев каза какви ще са изискванията за стопанисването на базите на ЦСКА

Красен Кралев каза какви ще са изискванията за стопанисването на базите на ЦСКА

Вижте какво каза министърът на младежта и спорта по темата

Кандидатурата на българския спортен министър надделя над естонския си колега, заради по-подходящия профил на Красен Кралев. По време на представянето му беше изтъкнато, че той има богат международен политически опит, медицинско образование и опит като спортен ръководител, извън двата си мандата като министър на младежта и спорта. Красен Кралев е бил и национален състезател по лека атлетика и рекордьор на 20 000 м за юноши старша възраст. В допълнение основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС в сферата на спорта е борбата срещу употребата на допинг. По предложение на министър Кралев през януари 2018 г. в София ще се проведе международен семинар за предотвратяване на употребата на допинг в професионалния спорт и в спорта за всички. Важна роля за избирането на министър Кралев за член на борда на WADA изигра и подкрепата от страна на българското правителство в лицето на министър-председателя Бойко Борисов и подкрепата от Българския олимпийски комитет.

Красен Кралев: Най-големият ни фаворит за медал в Пьончан е Радо Янков

Красен Кралев: Най-големият ни фаворит за медал в Пьончан е Радо Янков

"Вече са гласувани паричните премии при спечелване на отличия"

Министър Кралев ще представлява позицията на ЕС в Управителния съвет на Световната антидопингова агенция до края на 2018 г. Първото заседание на Управителния съвет на WADA, на което министър Кралев ще присъства, е на 15 и 16 ноември 2017 г. в Сеул.