Министърът на Младежта и спорта Красен Кралев ще даде началото на първия кръг от първото Държавно Първенство по баскетбол на колички. Това ще стане в зала "Христо Борисов" в град Варна на 14 май, събота, в 11 часа. Турнирът ще започне със срещата между местния БК Варна 2010 - БК София Балкан. След началото на двубоя, в същата зала в 11:30 часа, министър Кралев ще се срещне с журналисти, като повод освен началото на Държавното първенство по баскетбол на колички ще бъде и предстоящият в неделя Варненски Маратон.

В първите дни на май, благодарение на новата "Програма за развитие на спорта за хора с увреждания", финансирана от ММС със 100 000 лв., бяха закупени топки, екипировка и 20 колички за трите клуба в страната "София - Балкан", БК "Варна 2010" и БК Джавелин (Бургас). Заделени са средства за още 5 колички, предвидени за четвърти отбор. По проекта БФБ получи и финансиране за организацията на Първото държавно първенство по баскетбол на колички, за 4-ма треньори, координатори и помощен персонал, които работят с 41 баскетболисти и за транспортни разходи.

"Вярвам, че това са най-добре инвестираните средства на министерството за развитие на спорта за хора с увреждания. Смятам, че нашето общество е в дълг към тях. Прекалено много финанси и внимание отделяхме върху печеленето на медали от международни състезания. Трябва да направим спортните съоръжения и спорта достъпен за възможно най-много хора с увреждания, защото той може да им даде допълнително сили и да кали характерите им, тъй като живеят в много сериозни затруднения. Медалите са важни, но не на всяка цена. Параолимпийската асоциация и всички федерации, които развиват спорт за хора с увреждания трябва да знаят, че ще получат държавна подкрепа, ако работят за осигуряване на възможност на повече хора да спортуват. Благодаря на общините, които помагат като Варна и Бургас и нека останалите градове да се чувстват мотивирани да създават отбори за хора с увреждания. Те ще получат нашата подкрепа", заяви Красен Кралев при връчването на количките в София.