Министърът на младежта и спорта Красен Кралев, съпредседателят на Организационния комитет на София 2018 - Европейска столица на спорта Йорданка Фандъкова и председателят на БОК Стефка Костадинова дадоха старт на Маратона на София.

В 32-то издание на едно от най-големите и вълнуващи събития в България участват рекордните 310 състезатели в класическата дистанция от 42,195 км, като сред тях са бегачи от Етиопия, Кения, Уганда и Мароко.

Милица Мирчева, Силвия Дънекова, Милка Михайлова, Добринка Шаламанова, Митко Ценов и Йоло Николов са най-изявените български представители в различните дистанции на маратона.

„Искам да благодаря на кмета Фандъкова и на целия екип на Столична община, които успяха през годините да запазят един от символите на София - Софийския маратон. Много години съм бил част от света на дългото бягане и знам, че това е много сложен спорт и за да го практикуваш се иска изключителна воля, изключителна сила, концентрация и упоритост.

Дългото бягане е философия и начин на живот. Вярно е, че в маратона има един победител, но най-важното е да завършиш това състезание. Всеки един завършил дистанцията от 42,195 км е победил себе си", заяви министър Кралев при откриването.

Маратон София 2015 е част от официалните събития в програмата на София - Европейска столица на спорта през 2018 година.