Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев присъства на първата открита тренировка на гимнастиците ни, която се състоя днес.

Илиев им пожела успех преди световните купи, които са олимпийска квалификация. На световната купа в Кайро от 15 до 18 февруари ще ни представят Еди Пенев, Йордан Александров, Божидар Златанов, Димитър Димитров, Валентина Георгиева и Йоана Янкова. Треньори ще е са Милко Танкушев, Дамян Игнатов и Филип Янев, съдии ще са проф. Цветана Добрева и Сергей Стоянов.

"Много се радвам да присъствам днес тук, да видя как протича подготовката. Реално сега влизаме в сезона на големите състезания, там където могат да събират квоти и където могат да покажат най-доброто, което са подготвили. Щастлив съм да бъда тук, да подкрепя състезателите от националния отбор, да им пожелая успех, да се пазят здрави и без контузии, а България ще ги подкрепя", каза Димитър Илиев.

Той уточни, че тази година ще има увеличение на финансирането и за повече федерации.

"В сравнение с миналата година 55 федерации са били финансирани, тази година са 63 и реално този брой нараства от неолимпийските спортове. Но другото по-важно е, че всички ще получат повече средства отколкото миналата година. Ние запазваме възможност по средата на сезона, ако има допълнителни нужди, да подкрепим нашите атлети за олимпиадата. Разликите във финансирането са свързани най-вече с резултатите, които са постигнати през 2023 година. Следващата седмица ще направим прозрачен процес относно финансирането, той ще бъде качен на страницата на Министерството. От тази година федерациите са задължени също да качват всички отчети за финансирането, за да има прозрачност", добави министърът.

Министър Илиев добави, че ще се помогне на федерацията по волейбол за домакинството на Европейско първенство за мъже през 2026 година, но "дотогава има още много време".