Международната федерация по вдигане на тежести (IWF) обяви, че към 1 октомври има две положителни допинг проби на български щангисти. Това се случи на конгреса на IWF във Вроцлав (Пол) по време на световното първенство, където главната тема бе непозволените методи и препарати в този спорт.

Така на практика IWF официализира случаите с младежките национали Ивайло Иванчев (кат. 94 кг) и Юндер Бейтулла (77 кг). Първият бе уличен при вътрешен контрол преди заминаването за европейското за младежи до 23 г. в Талин (Ест), а вторият завоюва бронзов медал там, но после пробата му се оказа положителна.

Другата "българска" новина около допинга обаче е добра. На Евро'13 в Тирана шампионката в кат.63 кг Мария Шайнова (Рус) е дала положителна проба, а това означава, че втората - Милка Манева, трябва да получи служебно златния медал. Шайнова е седмият щангист, уличен в употреба на допинг в Тирана'13.

Според изнесените данни за първите 9 месеца на 2013 г. са направени общо 1856 теста, от които 847 извън състезания. 69 са положителни, като уличени са щангисти от 26 държави. Лидер в тази позорна класация е Казахстан с 13 случая за 2013-а, следван от Армения (7), Узбекистан (6), Украйна (5), Румъния и Грузия (по 4). 11 страни, сред които България, имат по двама уличени, а 9 - по един.

Тревожното е, че всички 11 състезатели (6 мъже и 5 жени), които се готвиха за Талин'13 на лагер при националния треньор Иван Иванов, бяха дали проби преди началото на лагера - на 4 юли, а анализът в атинската лаборатория е дал отрицателен резултат. В този случай има два варианта - допингът да е даван умишлено на лагера или щангистите да са го взимали на своя глава.

На конгреса от IWF са предупредили, че 3 положителни проби означават глоба $50 000 за съотвената федерация, като неплащането води до 2-годишна забрана за участие в международни състезания.

Обявени са и три случая от първенството на Азия през юни в Астана (Азер), пише "Сега". Това са Александра Аборнева (Каз, кат.+75 кг), Сураб Моради (Иран, 85 кг) и Александър Зайчиков (Каз, 94 кг).