Марк Христов ще играе за бронзов медал на турнира по джудо от Големия шлем в Тел Авив, който е и олимпийска квалификация за Париж 2024.

Водещият български джудист за 2022 записа три победи до момента в категория до 73 кг, а на четвъртфиналите загуби след оспорвана среща със златна точка в продължението от Цогбаатар Ценг. Монголецът бе трети на олимпиадата Токио 2020 и номер 1 в света от 2022.

На старта европейският шампион до 23 г се наложи над Михейли Бахбашвили (Грузия) с две вадзари, а след това надделя и над поляка Ксавери Морка, трети на Големия шлем в Токио 2022, със златна точка в продължението.

В репешажите българинът постигна нов успех - срещу испанеца Джовани Еспосито с ипон. По-късно днес той ще излезе в битка за бронза срещу Магдиел Естрада (Куба) - шампион от Панамериканските игри.

В категория до 81 кг Георги Граматиков записа победа срещу Алфонсо Уркиса (Испания), но след това бе спрян от Ведат Албайрак (Турция), който е европейски шампион от 2021 и трети на световното през 2018.

Десислава Джерманска и звезда от SENSHI ще водят големите награди за бойни спортове “Златен пояс” 2021

Десислава Джерманска и звезда от SENSHI ще водят големите награди за бойни спортове “Златен пояс” 2021

Боецът от SENSHI Николай Йоргов влиза в ново амплоа

При жените Йоана Манова (63) постигна победа и загуба, а Лидия Брънчева (70) падна на старта в категорията.

На турнира участват 398 състезатели от 52 страни.

Финалите започват от 17 часа.