Трикратната световна шампионка по самбо Мария Оряшкова бе избрана за спортист №1 за ноември в анкетата на Пресклуб България. В допитването за нея гласуваха 13 спортни редакции. Утре Оряшкова ще бъде наградена със Спортен Икар, а на 21 декември ще стане ясно на кое място е в анкетата за Спортист на годината.

Днес Мария получи и премия от федерацията по самбо. В момента състезателката се готви на високопланинската база Белмекен и ще остане там на лагер до 18 декември.

"От 20 години за пръв път наш спортист попада в анкетата спортист на България. Благодаря на всички медии, че най-после оцениха труда на Мария по достойнство", каза председателят на федерацията Румен Стоилов. Той разкри, че през последните няколко дни във федерацията работят по бюджета.

"От министерството ни обещаха двоен бюджет, надяваме се на около 315-320 хиляди лева. Досега сме разполагали само с около 140-150 хиляди лева. Ние не искаме нито стотинка повече от това, което ни се полага. Разпределихме да има средства за участие в международни турнири. Искаме турнирите за най-малките в спорта да се поемат от държавата, което означава, че тя мисли за своето поколение", добави още Стоилов.