На 13 август светът отбелязва Международния ден на левичарите. Така е от 1976 година. Хората, които си служат по-добре с лявата ръка, са важна част от обществото ни. Считани са за малцинство - между 10 и 15 процента (според различни проучвания).

Някои от най-големите спортисти са техни представители. Легендарни имена, променили историята.

Христо Стоичков

Единственият българин кавалер на "Златната топка". Левачката му наказва редица легендарни вратари и повежда националния ни отбор към немислимо четвърто място на Световното първенство през 1994 година. Но това всички го знаем, нали така? Един от прякорите му е Модерния ляв. Един от най-известните сънародници през последните десетилетия. Обичан от милиони, но и силно недолюбван от други - както подобава на успелите личности.

За Стоичков може да се говори и изпише много. Роден е победител и е знаменит представител на левичарите в България. Говори се, че се сърди, дори когато губи на карти. Не може да заспи, докато не вземе реванш. Само лафовете му остават толкова вечни, колкото и головете.

Снимка 426594

Източник: Instagram

През 1995 година е приет от папа Йоан Павел II. Явява се в червен костюм и казва: "Шефът ти е благословил левия ми крак".

Ще ни трябва около час, за да изредим всички легендарни футболисти, които боравят по-добре с левачката. В световен мащаб личат имената на незабравимите Марадона, Йохан Кройф, Ференц Пушкаш, Лионел Меси, Марко ван Бастен и др.

Рафаел Надал

Един от най-големите спортисти на нашата генерация. С милиони последователи по цял свят. Краля на клея кара децата да се запалят по тениса с всяка своя поява на корта. Рекордьор е в десетки класации. Принуждава опонентите си да играят при екстремни условия. Понякога топката отскача толкова високо от червените кортове, че противникът му трябва да си наеме частен самолет, за да я отиграе.

Притежава непоправим манталитет на шампион. Безспорно е един от най-популярните левичари в света на спорта, а преди всичко Рафа е голям човек.

Снимка 438200

Източник: GettyImages

"Мисля, че ако започне да играе тенис с дясната ръка, ще е по-добър от Федерер", шегува се в интервю треньорът Тони Надал.

В тениса не бива да бъдат пропускани вечните Джон Макенроу, Род Лейвър, Мартина Навратилова, Моника Селеш и др.

Конър Макгрегър

Бойните спортове могат да се похвалят с десетки емблематични левачки, но тази... Разплаквала е половинки, елиминирала е шампиони. Ирландецът носи онази осанка на непукизъм и огромно его. Често това съвсем не е добре, но в света на елитните файтъри - предимство. Бившият двоен шампион на UFC господстваше в смесените бойни изкуства дълго време. В момента се е отдал на своята марка уиски и светски изяви. И никой не може да го вини.

Конър все още е най-разпознаваемият боец в цял свят, а това доказа статистика на Форбс преди седмица. Влиза в топ 7 на най-следените спортисти на планетата, в компанията на шестима футболисти.

"Макгрегър има смъртоносен удар с лявата ръка", признава опитният треньор Фирас Захаби.

В бойните спортове личат имената на левичари като Мани Пакиао, Василий Ломаченко, Луис Ортис, Олександър Усик, Ерол Спенс-младши, Андерсън Силва, Нейт Диас, Мирко Филипович.

Специално внимание за Благой Иванов-Багата, който е единственият българин в UFC. Все по-разпознаваема става страната ни в САЩ, благодарение на бившия шампион на конкуретната организация по ММА - "Белатор".

Снимка 382351

Източник: GettyImages

Бейб Рут

Един от най-знаменитите бейзболисти за всички времена. Поразяващата ръка на Бостън Ред Сокс и Ню Йорк Янкис. Името на Рут остава завинаги с големи имена в историята на спорта. Впечатляващата му кариера го превръща в светска икона в мрачните времена между Световните войни.

През 30-те години на XX век получава по-висока заплата дори от тогавашния президент Рузвелт! Подобрява 56 рекорда в бейзболната лига, а някои от съотборниците му го считат за извънземно същество.

В останалите спортове вилнеят редица гениални състезатели, които са по-добри с лявата си ръка: Лари Бърд, Уейн Грецки, Бил Ръсел, Нейт Арчибалд, Тони Еспозито и редица други.