Министърът на младежта и спорта Весела Лечева съобщи какви са били приоритетите й като служебен министър в края на мандата в предаването "Тази сутрин" на bTV.

"Започнахме с ревизия на спорните решения и договори в дружествата, които управлява ММС. Близо 3 милиона лева бяха възстановени по сметките на държавните дружества и към ММС. Това е ясен резултат от работата ни, свързана с проверки и активни мерки в защита на обществения интерес", каза министър Лечева.

Весела Лечева е на мнение, че при бюджета, с който разполага българският спорт, не трябва да има съмнения за нецелесъобразно харчене на средства. Най-голяма необходимост от инвестиции има в остарялата спортна инфраструктура, която изисква постоянна поддръжка.

"Държавата е длъжник по отношение на спортната инфраструктура, защото тя е в незавидно състояние", добави Лечева.

"В рамките на този кратък мандат, който имахме, се опитахме да постигнем ефективен диалог заедно със спортните организации и федерации. Заедно с тях изработихме и новите две програми, които са изключително важни. Създадохме нова програма за олимпийска подготовка, с която се дава възможност на повече състезатели с потенциал за добри изяви да получат финансиране за олимпийска подготовка. Създадохме нова програма, свързана с кадровото осигуряване на българския спорт. Достойното заплащане на българските треньори е много важна тема. Голяма част от нашите най-добри специалисти работят в чужбина, защото у нас няма адекватно заплащане за тях. Именно чрез тази програма ние даваме възможност, те да се върнат и да работят за българския спорт", съобщи министър Весела Лечева.

Министерството на младежта и спорта е превело пари на всички спортни федерации за 2022 г., с които има подписани договори. В момента спортните организации подават и своите нови проектни предложения за 2023 г.