Родената в Молдова Кристина Йову стана поредната щангистка уличена в употребата на допинг. Тя постигна своеобразен рекорд като получи наказания като състезателка на три държави - Молдова, Азербайджан и Румъния. Последното със сигурност ще бъде доживотно.

България стартира със 7-о място на Мондиала по вдигане на тежести в Ашхабад

България стартира със 7-о място на Мондиала по вдигане на тежести в Ашхабад

Даниела Пандова се нареди седма с двубой 141 кг

Този път Йову е обвинена не защото е дала положителна проба, а по свидетелски показания и други документални доказателства предоставени на Международната федерация по вдигане на тежести.. Тя беше бронзова медалистка от Олимпиадата в Лондон 2012 в категория до 53 кг, но беше декласирана през 2016 година, след като повторният ѝ тест за анаболи се оказа положителен. Тогава тя вдигаше за родината си Молдова.

През 2013 година молдовката стана гражданка на Азербайджан и беше хваната по време на тренировъчен лагер. След отнемането на олимпийския ѝ медал три години по-късно, тя получи второ наказание за четири години. Тогава Йову защитавана от опитни адвокати пледира, че за първото си провинени е узнала едва след второто и санкцията отпадна.

Преди месец вече състезаващата се за Румъния Кристина стана четвърта на Световното първенство в Ашхабад в категория до 55 кг. Сега и това ѝ класиране ще бъде зачеркнато от официалната статистика.

Сред последните осем уличени са: българката Даяна Димитрова станала Европейска шампионка за девойки, нашият сънародник Валентин Христов донесъл бронз на Азербейджан в Лондон 2012, както и тежкоатлети от Тайланд, Коста Рика, Бразилия и Индия.