Красен Кралев започва втория си мандат като министър на спорта в правителството на Бойко Борисов. Агенция БЛИЦ потърси мнението му по най-горещите теми в спорта - шансовете на Кубрат Пулев за световната титла, подробностите около провеждането на търга за базите на ЦСКА, истината за спекулациите около световния рекорд на Стефка Костадинова и отношенията на държавата към Григор Димитров. Ето как Кралев отговори на въпросите на Ивайло Крачунов:

Г-н Кралев, защо толкова често сме свидетели, че скандалите изместват спортните постижения?

- Има няколко причини за това. Знаете, че по-пикантните новини са по-интересни за медиите и обществото. Това е едната страна на проблема. Знаете, не винаги нашите спортни ръководители и мениджъри намират правилния подход за комуникация с медиите. Другият момент е, че трябва да се правят компромиси в ръководенето на федерациите. Винаги има конфликти. Откакто съм на този пост през последните три години имаше напрежение в не малко федерации, но винаги съм се старал да организираме срещи и да намираме общ път. От скандалите във федерациите страдат основно спортистите. Точно тук големите лидери си личат, които могат да намерят общия път и общите думи. Федерации, в които не могат да постигнат компромис, страда за дълги години качеството на тренировъчната дейност и отстъпваме позиции. Най-важното е да се правят компромиси. Някои хора трябва да разберат, че има правила, които трябва да се спазват, никой не е по-велик от закона.

Защо се получи едно неразбиране около световния рекорд на Стефка Костадинова. Получи се едно двусмислие, че председателят на федерацията по лека атлетика Карамаринов е за отмяната на този рекорд, а след това той го отрече?

- Това е грешка в комуникацията, защото наистина хората трябва да си дават сметка, че фейсбук и социалните медии са опасни и трябва да се внимава какво се пише там. В този случаи председателят на БФЛА сложи пост в "Туитър" и не можа да обясни достатъчно какви промени на ниво работна група се предвиждат като изисквания за признаването на световните рекорди и от там дойде объркването. Той, след като се върна от България даде разяснения какво предстои да се случи в нормативната уредба на Световната федерация по лека атлетика и да успокои духовете в обществото. Рекордът на Стефка Костадинова е едно от най-ценните неща в българския спорт и ни е много скъп. Съвсем основателно обществото реагира остро на този слух или новина за някаква степен на застрашеност на рекорда. Карамаринов успя да обясни позицията си, няма да допуснем нищо да се случи, категорично. Рекордът е поставен на световно първенство при всички спазени правила, така че нека нашите сънародници бъдат спокойни. Всички спортисти трябва да внимават какво пишат в социалните медии, защото се произвеждат новини, които след това трябва да бъдат опровергани.

Скандали има и във футбола. Стана ясно, че УЕФА е изпратила сигнал до прокуратурата за съмнителни мачове, визира се мачът на Славия с Монтана. Има ли позиция по този казус спортното министерство?

- Ние осъждаме всички опити и вероятности, които касаят уреждането на мачове и използването на забранени стимуланти. До момента в България е имало десетки случаи, в които това се коментира, нищо не е доказано. Аз бих призовал за по-голяма въздържаност по темата. България далеч не е страната, в която има най-много скандали в тази посока.

В други държави има арести. Смятате ли, че в България ще се стигне до арестувани за черно тото?

- Аз на приказки за черно тото не вярвам. Бил съм в системата на футбола дълги години по-скоро се търсят сензации в случая. Нашето първенство не е толкова интересно, не толкова хора залагат на мачове тук, че да се търсят големи схеми за уреждане на мачове. Там, където има голям финансов интерес е по-вероятно да възникнат такива казуси. Букмейкърите имат изключително строга система за проследяване на съмнителни залози, след като има сигнал, той трябва да бъде проверен, за да може тези клубове или лица, които са споменати, да бъдат оневинени. Ако се докаже противното, ще бъде изключително неприятно за нас, въпреки че България далеч не е в челото на страните, в които има подобни случаи и скандали.

Виждаме, че в последните години не се говори толкова за футбол, а за нещата около него. В ЦСКА ябълката на раздора са базите. Всеки ден се пише за базите, кога ще се проведе търга, на кой ще бъде предоставен стадион "Българска армия". Към днешна дата каква е цялата истина?

- Ясно е, че трябва да се мине през една законна процедура да се избере наемател и ползвател на съоръжението. Няма как предварително да се заяви кой ще бъде той, има си процедури. За съжаление през последните 3 месеца нищо не беше предвиждано в тази посока. Ние сме се активирали в момента и работим много бързо. Трябваше да преминем към следващата стъпка на процедурата, тоест да постигнем споразумение със Столична община за разсрочване на задълженията от този прословут 1 милион, който беше причината за разтрогване на договора с фалиралото дружество ЦСКА, и се дължи на Столична община за такса смет и данък сгради. Това беше постигнато. Съвсем скоро процедурата ще бъде завършена, работим по документите.

Кога очаквате да се случи този търг?

- Не искам да се ангажирам със срок, защото казусът е изключително сложен. Постоянно има напрежение около темата, не е един нормален обект, на който да му търсим наемател. Внимаваме много и ще ни е нужно повече време, за да не сме уязвими след това. Всичко трябва да бъде публично, прозрачно, коректно и с максимално повишено внимание от наша страна.

Ще бъде ли проведен този търг публично, пред очите на обществото?

- Няма друг начин, такова е изискването на закона. Съобразно изискванията на закона ще бъде достатъчно ясен и прозрачен. Толкова години минаха откакто тези имоти се лутат между едно ведомство или други. Не е случайно, че никой не се нагърбваше досега да реши казуса. Знам, че ще е трудно, не е случайно, че има атаки от различни страни към нашето ведомство, но съм уверен, че накрая ще го изведем до успешен край. Не е нормално да има такива остри конфликти между привърженици на един и същи клуб, спорове за емблема, за бази. Нещата трябва да се сложат в ред и ръководителите да се занимават с намирането на средства, треньорите да си тренират футболистите а феновете да се наслаждават на играта. Този казус е показателен, защото такива случаи има във всички градове. Надявам се, че с приемането на законът, който сме изготвили и е минал публичното изслушване, ако до края на годината се приеме, ще има порядък в процедурите за отдаването на базите на различни спортни клубове.

Вие имате афинитет към бокса. Смятате ли, че Кубрат Пулев има шансове срещу Владимир Кличко или Антъни Джошуа?

- Това са много сложни въпроси. На такова ниво всеки има шанс. Неслучайно като си един от двамата най-добри съвсем спокойно можеш да влезеш в битка за победата. Въпросът е с кой противник Кубрат Пулев ще излезе до края на годината. Ако Джошуа приеме мач-реванш, трудно ще му бъде да се изправи срещу Пулев. До края на годината пояса IBF трябва да бъде защитен от Джошуа, а ако той избере мач-реванш с Кличко, тогава Кубрат, който е основен претендент за титлата IBF трябва да срещне някой от следващите в ранглистата и може да имаме съвсем реален шанс Пулев да стане световен шампион. Самият факт, че говорим за шанс за втори финал за световната титла при свръхтежките е нещо уникално. Джошуа е страховит противник, нашият е много опитен и техничен боксьор с голямо сърце, така че всеки има своите шансове. Един такъв мач би бил хубав, особено ако се проведе пред родна публика.

Един друг именит български спортист - Григор Димитров се осъзна през последните месеци и започна все повече да говори за България, каза, че обича страната, участва на турнира от ATP веригата в зала "Арена Армеец", ще стане вероятно част и от националния отбор за "Купа Дейвис". Какви са отношенията в момента между българската държава и Гришо?

- Отношенията са съвсем нормални, като с всеки един спортист. Григор е изключително популярен, много успешен, една от емблемите на българския спорт, пример за много млади хора. Всеки успех за него е добре дошъл. Ние направихме всичко възможно с организирането на такъв турнир в България, за да може българската публика да се наслади на тази игра. Успя за тази година да включи в програмата си този турнир, а предполагам, че и в следващата ще има достатъчно време с треньорът си да предвидят участие в него. Много хубаво беше, че спечели. Не само за нас, но и за него. Той стартира с невероятно силни участия в Австралия и България и неслучайно е на много малко от влизане отново в "Топ 10". Неговата кариера се развива възходящо и му пожелаваме успех.

Вчера на посещение беше 7-кратният шампион по снукър Стивън Хендри. Какво извлякохте като поука от срещата си с такъв световно признат спортист като него?

- Беше интересен разговор. България през погледа на големите шампиони изглежда по различен начин, харесват нашата държава. Те са посланици на България, защото ние сме свикнали да се подценяваме, да не сме доволни от себе си, но погледът на хората, които идват отвън е съвсем различен. Това е първото нещо, което ми направи впечатление. Второто е, ако говорим за самия спорт, беше много интересно, когато коментирахме ролята на треньорите в техния спорт. Той каза, че е малко надценена, защото всички, които играят в една треньорска школа, разчитат на един начин на игра. Изключително голяма е ролята на импровизацията в техния спорт. Това е едно голямо събитие. През септември ще има един уникален мач в България, така че всички любители на снукъра ще могат да се насладят. Това е по-интересен, различен от общите ни представи за традиционните спортове, които българите практикуват и на които се радват, но една от основните мисии на спорта, освен социалната, е да прави промоция на държавата, организатор на подобни събития. Знаете, че публиката в снукъра е по-рафинирана и интересна. България ще има възможност отново да се представи успешно пред погледа на тези хора.