Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе работна среща с министъра на спорта и туризма на Полша Витолд Банка. Поводът за визитата на Банка е кандидатурата му за президент на Световната антидопингова агенция (WADA), като Кралев е първият министър, с когото се среща след обявяването й.

Както е известно, през 2017 г. Красен Кралев беше избран за член на Учредителния борд на Световната антидопингова агенция, представляващ позицията на Европейския съюз.

Витолд Банка е бивш лекоатлет с богата спортна кариера. Има бронзов медал на 400 м от Световното първенство в Осака, както и световна титла до 23 години с щафетата на Полша на 4х400 м.

Снимка 371425

Източник: ММС

По време на срещата Банка, който в момента е член на Изпълнителния комитет на WADA, представи основните цели в програмата си. Той акцентира върху нуждата от подобряване на антидопинговата система и качеството на антидопинговите мерки, създаване на повече антидопингови лаборатории из целия свят, както и ролята на комуникацията със спортистите.

"Една от основните ми цели е да изградя единство в Световната антидопингова агенция и да подобря партньорството между правителствата и спортното движение, за да се търсят компромисни решения по въпроси, които са трудни и за двете страни", заяви Банка.

Друг акцент в програмата на полския министър са изграждането и развитието на капацитета на антидопинговите организации чрез нов Антидопингов фонд за солидарност - напълно независим орган, финансиран от доброволни дарения от спонсори, правителства и спортните организации.

Министър Кралев засвидетелства подкрепа за кандидатурата на Банка и се ангажира да работи активно в кампанията му. Той уведоми госта си, че след изтичане на мандата му като член на Учредителния борд на Световната антидопингова агенция на база на натрупания опит ще се кандидатира отново, но този път като министър-експерт.

На срещата присъства и председателят на Ад хок Европейския комитет за Световната антидопингова агенция към Съвета на Европа и заместник-директор в Министерството на спорта и туризма на Полша Рафал Пиечота.

Изборите за президент на Световната антидопингова агенция ще се проведат по време на Световната конференция за допинг в спорта в Катовице през ноември 2019 г. Другият кандидат за президент на WADA към момента, който няма спортна биография, е норвежкият министър на децата и равенството Линда Хелеланд.

Сегашният президент Сър Крейг Риди, чийто втори мандат изтича и той няма право да се кандидатира отново, е представител на спортното движение. Тъй като президентът на WADA се избира на реципрочен принцип, следващият, който ще заеме поста трябва е представител на правителствата.

Красен Кралев: След броени седмици Ботев (Враца) ще домакинства на своя стадион

Красен Кралев: След броени седмици Ботев (Враца) ще домакинства на своя стадион

Помощ от държавата и за Спартак (Варна)