Медалистите за България в смесените отборни състезания на младежките Олимпийски игри в Буенос Айрес също ще получат премии от Министерството на спорта. Това написа министърът на спорта Красен Кралев в профила си във "Фейсбук".

Българските спортисти записаха най-доброто си представяне на младежка Олимпиада, като спечелиха 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови медала, от които четири отличия (3 златни и 1 сребърно) в смесени отборни състезания с атлети от други националности.

"Новата вълна атлети в българския спорт настъпва. Завършиха най-успешните за България Младежки олимпийски игри! Българските спортисти заслужават само суперлативи за представянето си в Буенос Айрес. В Аржентина изпратихме 24 атлета , които се състезаваха в 14 вида спорт и спечелиха 10 медала - 5 златни, 3 сребърни и 2 бронзови. Толкова, колкото от всички младежки игри проведени до момента. И за да са съвсем ясни нещата е необходимо да се знае, че квотите за участие в тези олимпийски игри се печелят далеч по-трудно от тези за същинската Олимпиада.

Армен Назарян пред ТОПСПОРТ: Безкрайно щастлив съм за Едмонд, ще се представим максимално добре в Унгария!

Армен Назарян пред ТОПСПОРТ: Безкрайно щастлив съм за Едмонд, ще се представим максимално добре в Унгария!

"Благодарим на федерацията и спортното министерство за условията за подготовка"

За призьорите в индивидуалните състезания са предвидени премии по "Инструкция за награждаване на спортисти с парични средства от министерството на младежта и спорта за постигнати през 2018 г. призови класирания на световни и европейски първенства за мъже и жени и летни младежки олимпийски игри".

Поради изключителното представяне обаче, за "Постигнати изключителни спортни резултати, които утвърждават авторитета на българския спорт в световен мащаб и издигат престижа на Република България", премиите за медалистите ще бъдат увеличени, като такива ще получат и тези, взели отличия в отборните състезания. Медалистите в индивидуалните състезания ще получат по 15 000 лв. за спечелен медал, а отличията спечелени в отборните смесени състезания с атлети от различни националности ще бъдат премирани с по 10 000 лв.", написа Кралев.

Шампиони за България станаха лекоатлетката Александра Начева на троен скок и акробатите Мариела Костадинова и Панайот Димитров на смесени двойки. Вицешампиони са щангистът Христо Христов и състезателят на хвърляне чук Валентин Андреев в леката атлетика, а с бронз се окичиха Галя Шатова във вдигането на тежести и Едмонд Назарян в борбата.

В отборните смесени състезания с атлети от различни националности титли взеха още стрелецът Кирил Киров, бадминтонистката Мария Делчева и двойката акробати Мариела Костадинова и Панайот Димитров, а Адриан Андреев заслужи сребро на двойки в тениса.

Министър Красен Кралев откри церемонията по връчването на годишните спортни награди на ЕК

Министър Красен Кралев откри церемонията по връчването на годишните спортни награди на ЕК

Еврокомисар Наврачич избра София за домакин на едно от най-престижните спортни събития в Европа