Благодаря на всички колеги за подкрепата и честта, която ми беше оказана да бъда излъчен като член на Управителния съвет на Световната антидопингова агенция (WADA), представляващ позицията на Европейския съюз. Tова каза министърът на младежта и спорта Красен Кралев по време на изказването си в политическия дебат в сектор "Спорт" в рамките на Съвета на ЕС в Брюксел. На заседанието присъства и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Според Кралев при употребата на допинг в масовия спорт в повечето случаи става въпрос за подрастващи, които се стремят да подобрят външния си вид, често увреждайки непоправимо организма си. "За това е много важно да бъдат регулирани в максимална степен статутът на фитнес центровете, цензът на инструкторите, които работят в тях и хранителните добавки за трупане на мускулна маса", обясни спортният министър.

Министър Кралев заяви, че борбата с допинга в спорта за високи постижения е до голяма степен и част от борбата с корупцията в спорта. "Задължително е да следваме правилата на честната игра и спортните битки да се решават на терена, а не зад кулисите", подчерта той.

По време на дебата бяха обсъдени основни предизвикателства пред спорта през 21-ви век и сътрудничеството между ЕС, правителствата и спортното движение. Красен Кралев обясни, че с напредването на технологиите, заседналият начин на живот и загубата на интерес към спорта стават все по-сериозен проблем, особено що се отнася до децата и подрастващите. "За справянето с проблема от съществено значение е доброто взаимодействие между институциите, отговарящи за образованието и спорта. Трябва да се намерят и разработят модерни и интересни начини за представяне и практикуване на физическата активност - открити уроци на известни спортисти, образователни лагери и занимални със спортна насоченост, влизане в часовете по физическо възпитание на професионални треньори и др.", посочи спортният министър. Красен Кралев обясни, че в България от години се реализира серия от детски програми за начално обучение по различни видове спорт като извънкласна дейност, които се ежегодно се развиват и разширяват. Ежегодно в тях са ангажирани около 40 000 подрастващи и около 20% от тях продължават заниманията си със съответния спорт и след тяхното приключване. "Търсенето на нови форми на сътрудничество между институциите, които да обхващат широк кръг представители на правителствения и неправителствения сектор, трябва да се насърчава. Важна роля тук има поддържането на връзката между спорта за високи постижения и масовия спорт, и добри практики като отделянето на средства от професионални спортни организации за промотирането и развитието на масовия спорт", коментира министър Кралев.

Българският министър на младежта и спорта открои думата "отговорност" като своеобразен ключ за решаване на проблемите в спорта. "Необходимо е да има отговорност от страна на държавните институции да развиват хоризонталното сътрудничество помежду си и да си сътрудничат по най-добрия и приобщаващ начин със спортните организации. Социална отговорност от страна на спортните организации, които трябва да са обърнати към масовия спорт и най-вече към спорта сред децата и подрастващите. Отговорност от всички заинтересовани страни за спорт, чист от допинг, и за феърплей. И накрая - отговорност и от страна на цялото общество за насърчаване на здравословен и активен начин на живот", заяви още Красен Кралев.

По време на заседанието на Съвета на ЕС по спорт в качеството си на представител на ЕС в Управителния съвет (УС) на Световната антидопингова агенция министър Кралев представи доклад за взетите решения в заседанието на УС на WADA, което се проведе в Сеул, Южна Корея.

Българският министър на младежта и спорта презентира пред спортните министри на ЕС и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. в областта на спорта: Насърчаването на европейските ценности чрез спорта; Борбата срещу допинга в спорта; Спортът за всички като средство за интеграция и мост между традиции и иновации.

Красен Кралев бе първият министър, който представи приоритетите на Българското председателство пред Съвета на ЕС

Красен Кралев бе първият министър, който представи приоритетите на Българското председателство пред Съвета на ЕС

България ще бъде домакин на Европейската младежка конференция