Министърът на спорта Красен Кралев не пропусна да отбележи отличното представяне на младите ни състезатели по вдигане на тежести на европейското първенство до 15 г. и до 17 г., което се проведе в Милано.

Министър Кралев връчи почетен плакет на световната шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева

Министър Кралев връчи почетен плакет на световната шампионка за девойки в тройния скок Александра Начева

"Световна титла с толкова сериозен резултат е нещо фантастично и искрено Ви поздравявам за успеха", зави министърът

Националите ни успяха да се включат в последния момент в шампионата, след като едва няколко дни по-рано федерацията успя да събере нужната сума и да плати глобата към международната централа, за да ни допуснат до участие в турнири.

"Младите български щангисти направиха фурор в Милано. Със златните медали на Христо Христов (Варна) и Галя Шатова( Карлово), среброто на Мартин Тошев (Червен бряг) и на Мария-Магдалена Кирева (Хасково), българските медали от европейския шампионат за 15 и 17-годишни в Милано станаха десет.

Само в двубоите имаме петима шампиони и петима вицешампиони - с титли са Карлос Насар (Червен бряг), Ангел Русев (Русе), Ивана Петрова (Търговише), Галя Шатова, Христо Христов а със сребро - Габриел Маринов (Стара Загора), Иван Димов (Сопот ), Георги Йочев (Асеновград), Мартин Тошев и Мария - Магдалена Кирева. Общо българските медали в отделните движения досега са 27.

Спечелихме и две квоти за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес тази година. Там България ще бъде представена от Галя Шатова и Христо Христов. Неслучайно изброявам и школите, които са изградили младите ни шампиони, за да се види, че българските щанги работят здраво, за да върнат старата слава на България в този спорт.

Отличията идват дни след като Българската федерация, подкрепена от Българския спортен тотализатор и частната компания "Медина Мед", заплати глобата и направи възможно участието на младите наши състезатели в шампионата на Стария континент", написа министърът на спорта в профила си във Фейсбук.