Ръководството на търговското дружество "Академика 2011" има  пълната подкрепа на министъра на младежта и спорта Красен Кралев да обжалва решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което се отменя прекратяването на обществената поръчка за  ремонт на Зимния дворец.  Юристите на "Академика 2011" вече работят по обжалването.

Има 14-дневен срок, в който то трябва да бъде внесено във  Върховен административен съд.

"Ние смятаме, че правото е на наша страна и вярваме, че ВАС  ще постанови решение, което да защити държавния интерес. Ако  втората инстанция потвърди решението на първата, има опасност  дружеството да изпадне в несъстоятелност. Защото трябва да  подпише договор, за който няма осигурени средства. Другият  вариант е "Академика 2011" да разпродаде част от активите си, за да изпълни въпросния договор", заяви министърът на младежта и  спорта Красен Кралев.  След обявяване на решението на КЗК министър Кралев поиска  официално становище по казуса от "Академика 2011".

В него се  заявява, че ръководството на дружеството счита, че решението на  КЗК е неправилно и недостатъчно аргументирано. Независимият  орган неправилно е приел, че по отношение на формиране  прогнозната стойност на обществената поръчка, възложителят не  следва да се съобразява с предварителни проучвания, налични  статистически данни и пазарни аналози. Приемайки подобна теза, в търговския оборот, свързан с възлагането и изпълнението на  обществени поръчки, се създава риск от установяването на опасна  практика.

Последната би довела до оформяне на силно завишени  прогнозни стойности, зависещи единствено от усмотрението и  произволното решение на еднолични или колективни органи, чиято  добросъвестност не винаги отговаря на общоприетите критерии за  професионализъм и етика. Наред с това, "Академика 2011" посочва като порок в  решението позоваването единствено и само на стойностите,  предвидени в документацията по обществената поръчка, като правно релевантна фактология.

Игнорирането на реалната обстановка,  касаеща финансовото състояние на възложителя, е чуждо явление не само за сферата на обществените поръчки, но и за практиката на  самата КЗК.  "Намираме, също така, за неправилно и несправедливо  обстоятелството, че независимият орган се позовава на цели  пасажи от жалбата на жалбоподателя, докато аргументите на  "Академика 2011" ЕАД остават без анализ и отражение в  решението", се казва още в становището на дружеството.