Бившият министър на младежта и спорта и кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС Красен Кралев проведе открита среща с представители на спортните клубове във Варна, на която бяха засегнати належащите проблеми.

Той отбеляза какви са настоящите трудности и изброи какви ще са целите и плановете след парламентарните избори на 2-ри април.

Публикуваме изявлението на Кралев във Фейсбук без редакторска намеса:

Проведохме среща с варненската спортна общественост, в която се включиха кметът Иван Портних и колегата от ГЕРБ Бранимир Балачев.

Споделих с представителите на спортните среди във Варна, че е изключително трудно да се водят разговори за финансиране в такъв тежък период, през какъвто преминава в момента държавата.

Ето какво още им казах:

"Ние сме единствената политическа сила, която търси публична среща с вас и може да влезе в свободен и открит разговор за бъдещето на спорта, защото имаме ясна визия какво трябва да се направи, за да бъдат нашите спортисти и треньори обезпечени и да могат да работят спокойно.

Вярвам, че вие сте абсолютно наясно кой какво е направил и можете сами да сравните отношението, което всяка политическа сила има към развитието на спорта.

Аз мисля, че политиките в областта на спорта бяха едни от най-успешните, по време на трите управленски мандата на ГЕРБ.

Бюджетът, с който ММС разполагаше, беше между 70 и 90 млн. лв. С тези пари успяхме да реконструираме над 100 обекта, увеличихме финансирането на клубовете двойно, увеличихме финансирането на федерациите, бяхме домакини на изключително престижни международни състезания, подготвихме едно от най-успешните участия на олимпийски игри за последните 30 години."

Какво се случи след това? Дойде първото служебно правителство на Румен Радев и всички инфраструктурни проекти спряха. Най-фрапиращ беше случаят с програмата за изграждане на физкултурни салони в училищата, която бе прекратена чрез престъпни действия и с бездействието на двама служебни и един редовен министър в спортното министерство. С това бяха нанесени огромни щети върху ММС, чийто размер тепърва ще бъде установен от българския съд.

След това дойдоха Руди Гела и "Промяната", които обявиха война на спорта и федерациите.

Бюджетът уж беше увеличен на 130 млн. лв., но реално нито увеличиха парите на клубовете, нито на федерациите, нито дадоха пари за световни и европейски първенства, нито стартираха някой инфраструктурен проект.

Източиха "Национална спортна база" с договори за ненужен софтуер и адвокатски услуги. Източиха "Тотото" с 2 млн. лв. за реклама в метрото. Раздаваха проекти на продавачки в магазини и толкова. Едва сегашният служебен министър Весела Лечева започна опити да стабилизира и нормализира малко отношението с федерациите и клубовете, но положението в "Тотото" остава тежко. Парите са 140 млн. но пак няма увеличение за клубовете.

Какви са перспективите в момента?

Големият проблем е, че правителството на "Промяната" счупи държавата. За първи път има бюджетен дефицит още през първото тримесечие на годината . Защото се харчат пари, които държавата всъщност няма. Вдигнаха пенсиите без да имат идея откъде ще се осигурят средства за изплащането им. Сега служебният кабинет предлага да се увеличават данъците на фирмите. Като се увеличат данъците, парите за спорт, които те отделят, ще намалеят. Затова трябва да има редовно правителство. Нашият лидер Бойко Борисов публично пое ангажимент, че ще се справим със стабилизирането на държавата, без да пипаме данъците.

Какви са нашите планове при съставяне на кабинет, начело с ГЕРБ-СДС:

1. Рязко увеличение на парите за спортните клубове до 200%;

2. Доусъвършенстване на системата за разпределение на средствата за финансиране на федерациите. Увеличение на финансирането на федерациите като се обърне специални внимание и на успешните неолимпийски спортове и на такива със специфика в спортния календар, като тенис и ски например;

3. Създаване на специална програма за развитие на колективните спортове;

4. Реформа в държавните спортни училища за по-добър подбор на млади таланти, качествено образование и по-нататъшна реализация;

5. Развитие на спортната инфраструктура;

6. Продължаване на програмата за изграждане на физкултурни салони и площадки в училищата;

7. Изграждане на спортни зали с капацитет до 1500 зрители и 20х40м игрално поле;

8. Създаване на програма за изграждане на плувни басейни в цялата страна;

9. Продължаване на традициите България да домакинства на най-престижните международни спортни форуми;

#СтабилнаБългарияОтново