Министърът на младежта и спорта Красен Кралев и министърът на Генералната администрация на спорта на Китай и председател на Китайския олимпийски комитет Лиу Пън подписаха в Пекин споразумение за сътрудничество между двете страни в областта на спорта. Двамата министри обсъдиха възможностите за размяна на опит между двете страни в сферата на спортната медицина и провеждането на съвместни лагери на националните отбори по бокс и борба, както и възможностите, които страната ни предлага за подготовка на спортисти във високопланинската база „Белмекен“.

Възможностите за сътрудничество между България и Китай в сферата на спорта са много. От името на Генералната администрация на спорта на Китай и КОК подкрепям обмяната на опит между двете държави”, каза министър Лиу Пън. Той заяви, че се надява сътрудничеството в сферата на спорта да обхване и зимните спортове, тъй като Пекин ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2022 г. и е насочил усилията си и в тази посока. Министър Кралев покани министър Лиу Пън на посещение в България, за да се запознае с българските ски центрове, които имат голям опит в организирането на стартове от Световната и Европейска купа по ски алпийски дисциплини.

Китайският спорт и китайските спортисти се ползват с голямо уважение в нашата страна. Нашите спортисти с нетърпение очакват да видят конкретния резултат от посещението ни в Китай”, каза министър Кралев.

В състава на официалната българска делегация в Китай участват още заместник-министърът на младежта и спорта Нина Найденова, съветникът на министъра Гошо Гинчев и изпълнителният директор на Национална спортна база ЕАД Пламен Манолов. На церемонията по подписване на споразумението за сътрудничество присъства и българският посланик в китайската столица Пламен Шукюрлиев. В края на церемонията министър Лиу Пън подари на българския си колега плакет, изобразяващ практикуването на футбол по време на династията Сун. В отговор наред с останалите протоколни подаръци Красен Кралев подари на Луи Пън биографичната книга „Стоичков, това съм аз” с думите: „Да, но ние имаме него!”

По-рано през деня министър Кралев се срещна с президента на Китайската боксова федерация Ли Цян и с вицепрезидента на Китайската федерация по борба Сюе Лиен. България и Китай имат интерeс от сътрудничество и съвместна подготовка в бокса и борбата, стана ясно на срещите на министъра със спортните федерации.

Поискахме срещи с федерациите по бокс и борба в Китай, защото това са два приоритетни спорта за нашата държава. В тях имаме много успехи и работим усилено за развитието им”, каза министър Кралев. Той договори с Ли Цян, който освен президент на боксовата федерация е и президент на асоциацията по таекуондо в Китай, двата национални отбора по бокс да провеждат съвместни лагери и представи възможностите за подготовка във високопланинската база „Белмекен”.

На среща с президента на Световната боксова федерация г-н Ву той ми препоръча да засилим сътрудничеството си с Китай особено за развитието на женския бокс, защото за вас това направление също е приоритетно, както и за нашата държава”, заяви Красен Кралев. Български отбор ще участва и на организирания от Китай турнир China Open 2016, както китайски отбори участват традиционно на „Странджата”. Двете държави договориха да си сътрудничат и в областта на таекуондото, като Българската федерация по таекуондо WTF трябва да изпрати до октомври месец тази година подробно предложение на китайската страна за съвместни лагери и дейности през следващата година. „Докато в бокса Вие имате повече международни успехи от нас, то в таекуондото Китай има предимство”, сподели Ли Цян и изрази готовността на китайската федерация да съдейства за по нататъшното развитие на този спорт в България.

Вицепрезидентът на Китайската федерация по борба Сюе Лиен, който отговаря и за вдигане на тежести, и за джудо в страната, поздрави българската федерация с двете нови спечелени квоти в този спорт от квалификациите в Инстанбул и изрази желанието на китайската страна да засили сътрудничеството си в България в трите спорта.

Борбата е традиционно най-силният български спорт, който ни е донесъл и най-много олимпийски медали. Вече имаме 11 квоти за РИО 2016 в борбата и очакваме най-много медали именно от него”, каза министър Кралев. Първият съвместен лагер между двата национални отбора може да бъде преди следващото издание на „Дан Колов – Никола Петров” стана ясно на срещата. Китай има по-малко успехи в мъжката борба от България, но женското направление в този спорт е много добре развито. Министър Кралев и Сюе Лиен обсъдиха и възможностите за съвместно сътрудничество в джудото и вдигането на тежести.

По-късно през деня министър Красен Кралев и придружаващата го делегация посетиха Националния институт по спортна наука в Пекин. Там те бяха запознати с цялостната дейност на института и договориха сътрудничество с НСА „Васил Левски”, както и обмяна на опит за създаването на Национален център по спортна медицина в България, каквато е една от целите на настоящия екип на Министерството на младежта и спорта. Националният институт по спортна наука има силна роля в подготовката както на елитните спортисти в Китай, така и за физическото здраве на нацията и развитието на спорта за всички. По думите на вицепрезидента на института Фънг Лианши 47 от общо 51 златни медала за Китай от Олимпийските игри в Пекин 2008 са спечелени и със заслугите на учените от института. Всички национални състезатели на Китай се тестват веднъж седмично в лабраториите на института, за да получат консултация за правилната възстановителна схема. Институтът има задължение веднъж на 5 години да провежда изследване на физическото здраве на нацията и да докладва на правителството, което от своя страна взима мерки за подобряването му.

В следващите дни българската делегация ще посети различни спортни съоръжения в Пекин и ще проведе среща с ръководството на Китайската младежка лига.