В рамките на два дни София беше домакин на две важни международни срещи. Столицата ни прие петото заседание на Експертна група "Почтеност" към Европейската комисия. В нея се включиха представители на 10 страни от ЕС, ФИФА, УЕФА, Европол и други международни организации. Страната ни за втори път е домакин на подобен формат, след миналогодишното заседание във Варна. То се проведе по време на Българското председателството на Съвета на ЕС. Участващите в заседанието се включиха и във второто събитие - дискусия с цел обмяна на опит при организирането на големи спортни събития, която е организирана от ММС и открита от министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

"Избрахме отново България да домакинства заседание на Експертна група "Почтеност" към Европейската комисия поради две причини. Варна се показа като блестящ организатор и домакин на нашата група през миналата година, а страната се очертава да бъде с водещи позиции през следващите няколко години. Това става благодарение на преизбирането на министър Красен Кралев за член на борда на WADA и избора на г-жа Мария Габриел за еврокомисар в сектор "Иновации и младеж", заяви началникът на отдел "Спорт" към Европейската комисия Ив льо Льостек.

"Домакини сме на тези срещи, защото все по-често се говори за това, че спортните дружества, правителствата и европейските институции трябва да засилят сътрудничеството си и да направят по-ефективни работните си взаимоотношения, като се взима предвид компетентността на всяка от страните. ЕС настоява за задълбочаване на диалога помежду ни, за да си предаваме добрите управленски практики, с цел по-добра организация на ключови спортни събития", заяви пред участниците в дискусията Красен Кралев.

По време на международната среща за обмяна на опит при организирането на големи спортни събития ще бъдат направени презентации от представители на УЕФА, ФИФА, ЕОК, ООН и др. международни спортни организации, дискусии и кръгла маса с експерти от Австрия, Германия, Испания, Франция, Италия, Португалия, Хърватия, Унгария, Румъния, Словакия и Малта.

"Съществуват редица други инициативи на европейско и световно равнище, които подпомагат по-доброто ръководене в областта на спорта. Всички ние виждаме колко активно участват спортните организации, а също и ръководните органи в лицето на Европейската комисия и ООН. Необходимо е да открием и приложим онези добри практики, които биха подпомогнали спортните федерации за по-добрата организация на важни спортни мероприятия", обърна се към участниците Красен Кралев.

Той допълни, че въпреки забелязващия се прогрес в това отношение е необходимо да се свърши още много работа. "Вярвам, че събития като това, които събират на едно място много от хората от сектора, могат да бъдат приемани като стъпка напред в търсенето на най-добрите управленски практики и установяването на ефективно сътрудничество на европейско равнище", заяви министър Кралев.

Ръководството на БФВолейбол на работна среща с министър Кралев

Ръководството на БФВолейбол на работна среща с министър Кралев

По време на срещата бяха обсъдени предстоящите домакинства на България на международна сцена през следващата година