Министърът на младежта и спорта Красен Кралев обяви в сутрешния блок на БНТ, че над 70 млн. лв. са били осигурени за инвестиции в големи инфраструктурни проекти през 2014 и 2015 г.

20 млн. лв. са отпуснати за довършване на „Колодрума" в Пловдив, 13 млн. лв. за реконструкцията на Двореца на културата и спорта във Варна, 5 млн. лв. са осигурени за зала "Фестивална", на по около 1 млн. лв. възлизат ремонтите на стадион „Васил Левски" и зала „София", а 35 млн. лв. са налични за модернизацията на Зимния дворец.

„Виждате, че въпреки икономическата стагнация, държавата успява да намери средства. Откри се прекрасна зала в Русе с капацитет над 5000 души. Това е пример за ефективно публично-частно партньорство. Чрез промени в законодателството и разговори с частния бизнес ще опитаме да привлечем повече средства, защото публичните пари не достигат за големите инвестиции, които са необходими. Предстои на 30 август да бъде открита още по-голяма зала в Пловдив с капацитет 6200 места, която за концерти ще може да поеме 8000 души. Уникален колодрум с възможност за провеждане на състезания по още много видове спорт. На финална фаза е реконструкцията на Двореца на културата и спорта във Варна. Бяха отпуснати още 3 млн. лв. за довършване на външния облик и фасадата на залата. Започваме мащабни проекти в столицата - ремонти на зала „Фестивална", Зимния дворец, зала София, факт е ремонтът на стадион „Васил Левски" - тревното покритие, отоплителната система, пожарно известяването и отоплението са готови. Остава да сложим новото информационна табло, което ще е готова за мача с Норвегия и на 1-2 септември ще представим новото съоръжение", разясни Красен Кралев.

Относно шансовете за изграждането на втори гребен канал в Пловдив, министърът заяви, че такъв е необходим, тъй като градът се утвърди като един от световни центрове за провеждане на състезания от най-висок ранг.

„Един гребен канал е недостатъчен, но проектът за втория беше обжалван в съда от еко-организации. Имаше подсигурени средства по програма „Джесика", които за съжаление се загубиха заради това обжалване. Необходимите средства са около 7 млн. лв. и когато приключат делата, тогава можем да коментираме от къде може да бъдат осигурени тези пари", заяви Кралев.

Министърът коментира и българското представяне на Европейски младежки олимпийски фестивал в Тбилиси (Грузия), от където се върнахме с три медала - злато на тенисиста Адриан Андреев и сребърни отличия за волейболистите и лекоатлетката Лиляна Георгиева.

„Медалите не са много, но имат много голямо значение за бъдещето на българския спорт. Традиционно силно представяне на волейболистите, на които казах, че трябва да бъдат максимално концентрирани, защото очакванията на българската публика към тях винаги ще бъдат големи. Вчера този отбор победи безапелационно с 3:0 и световните шампиони от Иран. Имаме изключително силен резултат на нашия шампион Адриан Андреев, който победи водача в схемата и миналогодишен шампион от неофициалното световно първенство за подрастващи „Ориндж боул" Ишай Олиел от Израел. Това показа, че нашето момче наистина има световна класа и невероятни качества. Лили Георгиев постигна феноменален резултат на 800 м, който показва, че само след няколко години тя може да бъде една от световните звезди в средните и дълги бягания. Тя подобри с 3 секунди националния рекорд и е №2 в световната ранглиста за момичета, родени през 2000 г. Има надежда за българския спорт, но с тези таланти трябва да се работи, за да може да ни радват след 6-8 години", каза Кралев.

Относно напрежението от последните седмици, свързано с игрището за бейзбол на спортен комплекс „Диана", Кралев заяви, че превръщането му във футболен терен никога не било в инвестиционните намерения нито на министерството, нито на Национална спортна база.

„Такъв проблем няма. Преди години държавата е инвестирала много средства за направата на този стадион. Парите са дадени от министерството чрез федерацията на Национална спортна база. За съжаление това съоръжение не се използва пълноценно. Аз имам претенции към интензитета на ползване на игрището. Срещнах се с ръководството на федерацията и се разбрахме до 2 седмици да ми представят план-график, за да се убедим, че те наистина ще го използват пълноценно, защото по данни на екипа, който управлява „Дианабад" това съоръжение се използва много рядко за тренировки и официални срещи. Те ме увериха, че няма да е така. Аз имам изисквания към тях да влязат в училищата, да ангажират ученици и да запълнят съоръжението със занимания. Ще сключим договор за 1 година, ще наблюдаваме как ще работят и след това ще преценим как да процедираме със стадиона. Нашият екип няма да е този, който ще затвори едно спортно съоръжение без причина", обяви министърът.

Красен Кралев направи и анализ за шансовете на българските лекоатлети на предстоящото световно първенство в Пекин. До момента страната ни има 9 състезатели с покрити нормативи, които ще ни представляват в китайската столица.

„Аз не съм привърженик на големите очаквания преди такива форуми. Трябва да сме реалисти, защото бюджетите, с които разполагаме са много малки, за да натоварваме спортистите с очаквания, заяви Кралев. - Ние все пак имаме своите шансове. Габриела Петрова е сред фаворитите в тройния скок с нейните 14.85 м, които ако постигне можем да очакваме и медал. Имаме шансове за още няколко финала. Митко Ценов е с 8,21 мин. на 3000 м стипълчейз и в зависимост от това как се развие бягането, той може да направи изненада, защото има много бърза последна обиколка - в рамките на 54 сек. От Силвия Дънекова също можем да очакваме финал при жените в същата дисциплина. Георги Цонов е със 17.03 м в тройния скок през сезона, които му гарантират финал, ако ги повтори или се доближи до тях. Георги Иванов и Радослава Мавродиева също са с шансове за финал в тласкането на гюле. Много ще е трудно за нашата голяма звезда Ивет Лалова, защото конкуренцията в спринта е убийствена. Очаквам от всички да се представят добре в рамките на възможностите си".

Министърът допълни, че ще се направи всичко възможно за Олимпиадата в Рио де Жанейро да се осигурят средства за подготовка в Кения на бегачите ни да дълги разстояния.

„Аз мисля, че Митко Ценов и Милица Мирчева са уникални таланти. Млади са, а спортният живот на бегачите на дълги разстояния е дълъг. Много рядко се появяват такива таланти и ние трябва да се погрижим за тях", завърши Кралев.