Изготвяне на Национална стратегия за борба срещу употребата на допинг в спорта е една от приоритетните задачи за Министерство на младежта и спорта. Това уверение даде от парламентарната трибуна министърът на спорта Красен Кралев по време на редовния петъчен парламентарен контрол.

Темата за допинга и използването му от родните спортисти повдигна депутатът от Българския демократичен център (БДЦ) Борислав Иглев, който поиска да разбере от Кралев каква е водената политика на спортното ведомство спрямо Националния антидопингов център.

Лабораторията към центъра ще извършва ли проби за предстоящите европейски игри в Баку?", попита Иглев.

В отговор министърът на спорта отсече, че един от основните приоритети за министерството е превенцията и контрола на допинг в спорта. Най-голямото предизвикателство в момента пред лабораторията към Националния антидопингов център е получаването на акредитация по стандарта за лаборатории, който е задължителен за Световната антидопингова агенция, стана ясно още от думите на спортния министър.

Получаването на акредитация е продължителен процес", обясни Кралев, но посочи, че хубавата новина за нас е, че вече родният център е преминал успешно първия етап от процедурата и е получил лиценз по Българския държавен стандарт.

„Целта ни е до края на 2016-та година да получи и международна акредитация", обеща министър Кралев.