Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова си пожела повече успехи през 2016 година и най-вече на Игрите в Рио де Жанейро, но в същото време призова да не се нагнетява излишно напрежение върху родните спортисти.

„Една добра година за българския спорт изпращаме с Европейските игри, които се проведоха в Баку. Дай Боже да имаме повече медали и успехи догодина. 2015 година беше важна, защото е предолимпийска и много от моите колеги покриват нормативи. Едни Олимпийски игри са каймакът на спортната кариера. Пожелавам на нашите спортисти да бъдат много по-мотивирани и да имат по-голямо самочувствие."

„Един покрит олимпийски норматив не бива да успокоява. Спортът е лицето на България и се учудвам, че нямахме световен шампион в олимпийски спорт. България се нуждае от своите спортисти."

„Януари месец е много важен за нашите волейболисти, които ще се опитат да спечелят квота. Ще е много трудно и неприятно, ако нямаме представители в колективен спорт на игрите в Рио. Имаме си своите герои и успехи - включвам и ансамбъла по художествена гимнастика."

„Много е важно да не натоварваме спортистите с огромни очаквания, а върховата им форма да бъде през август. Важно е да имаме конкуренция в самата държава, също така някои да получат кредит на доверие, защото заслужават. Аз лично очаквам добро класиране от спортове като борба, бокс, художествена гимнастика, спортна стрелба, волейбол, а защо не и лека атлетика."

„За съжаление щангите е един от спортовете, които е носил както най-много радост, така и допинг скандали. Доказа се, че състезателите нямат никаква вина, но трябва да си платят глобата. Сега тече разследване в КАС и се надявам да бъде позитивно за нас, но този 4-годишен труд на хората отиде по дяволите."

„БОК много добре работи със спортното министерство и лично с министър Кралев. Спортът е политика, трябва да получава помощ от държавата, но нека не забравяме, че тя не е бездънна яма. Обръщам се към бизнеса, който трябва да помага повече. Спортът е лице, спортът е приоритет, но не е единственото, на което трябва да се помага. Важно е общините да помагат на клубовете, да върнем нашите специалисти от чужбина, за да си работят по места. Чрез нашите спортисти трябва да се докажем като силна спортна нация."

„Във всеки един голям град трябва да има многофункционална зала, стадиони, площадки. Часовете по физическо възпитание трябва да са в удобно време. Според мен те не са в оптимално време. Те трябва да се водят от специалисти и да бъдат в следобедно време. Спортът възпитава и дава хигиена. Много са нещата", каза още Костадинова.