Съдът във Филаделфия ще разгледа иска на бивши състезатели по американски футбол, които искат парична компенсация за мозъчни увреждания от Националната футболна лига.

Делото "Екс-футболисти срещу НФЛ" стартира утре с изслушване на ищците. Според техните адвокати бившите спортисти страдат от хронична травматична енцефалопатия - широко разпространено сред бившите играчи неврологично разстройство.

Разтройството е причинено от многочислени сътресения на мозъка, получени по време на игра в един от най-твърдите спортове. "Моите клиенти искат съответна парична компенсация от НФЛ, тъй като никой никога не ги е предупреждавал за здравословните рискове", отбелязва адвокат Стивън Молоу, който ще представлява в съда интересите на около 200 бивши играчи.

НФЛ предложи да изплати еднократно по 4 млн. долара на семействата на 7 играчи, починали вследствие хронична травматична енцефалопатия до 7 юли т.г. Спортистите, на които е поставена диагноза след тази дата, да не получат компенсация, настояват от лигата.