Киокушинкай навлиза в своята петдесета година. За половин век практикуващите надхвърлиха 12 милиона по цял свят, привлечени от този зрелищен стил с пълен контакт на ударите. Създаден е от сосай (Велик майстор) Масутацу "Мас" Ояма (1923-1994), а названието идва от Kyoku (краен, пределен, върховен), Shin (истина) и Kai (организация, общество).

Мас Ояма съвсем млад напуска родната Корея и става известен с японския псевдоним, означаващ "Увеличаващият своите достижения като висока планина". В Япония майсторът лансира идеята, че при каратето ударите не трябва да спират преди целта, а да достигат тялото, за да демонстрират истинската сила на това бойно изкуство. Десет години преподава и усъвършенства стила, а мнозина са привлечени от възможността нокаутът да е най-обичаен изход от спаринга. През 1964 г. официално е прието името киокушин и се създава International Karate Organization Kyokushinkaikan, управляваща и развиваща спорта.

Мас Ояма е автор на техниката tameshiwari - чупене на тухли или бетонни блокчета, но безспорно най-големият му принос е въвеждането и популяризирането на така нареченото full-contact карате.