Международният спортен арбитраж постанови глобата на Българска федерация по вдигане на тежести да бъде намалена наполовина.

Решението е "соломоновско", като КАС не е приел исканата от Международната федерация максимална сума от 500 000 долара и е уважил само частично аргументите на БФВТ, че в случая щангистите са станали жертва на чужда небрежност.

Както е известно, през март 2015 г. по време на внезапен допинг тест бе открито наличието на анаболния стероид "станозолол" в пробите на 11 български състезатели от националните отбори.

Вдигането на тежести с нов спонсорски договор

Вдигането на тежести с нов спонсорски договор

Недлечо Колев: Тази помощ ще бъде стимул за нашите спортисти да се стремят към още по-високи постижения

По-късно три независими проверки в авторитетни лаборатории сред които тези в Хамбург и в Кьолн доказаха, че причината е замърсена партида на хранителната добавка "Трайбест".

Базирано на това Българската агенция за безопасност на храните унищожи вече блокираните количества от препарата, заличи го от списъка и състави Акт за административно нарушение на производителя, сезирана бе и Прокуратурата.

Снимка 326440

Източник: The Sport Digest

През последните 3 години Международният спортен арбитраж в Лозана два пъти се произнесе в полза на БФВТ и отменяше напълно глобите, след което IWF моментално налагаше наново същото наказание за същия случай.

Сега решението е окончателно и не подлежи на обжалване и от двете страни, съобщиха от БФВТ.