Финландия и Канада заеха първите места съответно в "А" и "D" предварителни групи, след като изиграха последните си мачове от третия кръг на предварителните групи на Световното първенство по хокей на лед в Рига във вторник.

В "А" група Финландия успя да измъкне равенство 3:3 от Чехия и с актив от 5 точки успя да се пребори за челната позиция в класирането.

Шампионите от последния мондиал поведоха с 2 гола на Ерат и Баластик в първата част, но сребърните медалисти от Торино 2006 успяха да върнат едно попадение още в осмата минута.

Във втората третина чехите отново увеличиха преднината си 2 гола - 3:1, но в 58-ата минута Берг и Нумелин успяха да прострелят Хниличка за крайното равенство - 3:3.

В другия мач от "А" група словенците понесоха третата си поред загуба - от отбора на Латвия, и по този начин без нито една победа и с общо 15 попадения във вратата си срещу само осем в тази на противника отпаднаха от по-нататъшно класиране.

В група "D" тимът на Канада надигра с 2:1 отбора на САЩ с голове на Кросби и Шанахан в 29-ата и 47-ата минути и с общо 6 точки продължават напред.

За Щатите се разписа Кесъл в 13,53 мин.