Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов откри XXV Европейско първенство по канадска борба за мъже и жени, младежи и девойки и хора с увреждания, което се провежда в столичната зала „Универсиада".

Президентът на Световната и на Българската федерация по канадска борба Асен Хаджитодоров отбеляза, че 2015 година е много специална за родната централа, тъй като се навършват 20 години от нейното основаване, а това е период, през който българските състезатели са извоювали повече от 450 медали на престижни световни и европейски шампионати.

„Честита 20-годишнина на Българската федерация по Канадска борба. Днес в България е един много важен за нашата нация ден. На 2 юни честваме мъжеството, силата на духа и борбеността. Особеното е, че този ден съвпада с началото на Европейското първенство по канадска борба. Моят призив към вас е да се уважавате един-друг, независимо от победите и загубите, както повелява и днешният ден. Пожалвам на всички участници да изпитате удоволствие от еврошампионата и да се чувствате страхотно в шестте дни, които ви предстоят в България", каза заместник-министър Каменов.

„Аз съм изключително доволен от факта, че 805 състезатели са днес в София, за да премерят сили. Това е абсолютен рекорд в историята на европейските първенства. Искам от името на БФ Канадска борба да изразя своята благодарност към всички колеги и отбори, които участват в тазгодишното европейско първенство, отбеляза Хаджитодоров. - Искам да изкажа своите искрени благодарности към целия организационен комитет, към всички спонсори. Специални благодарности и към нашите съорганизатори в лицето на Министерството на младежта и спорта и Столична община."

След тези думи Хаджитодоров връчи на заместник-министър Каменов плакет за признателност. Почетен плакет получи и заместник-кметът на София Тодор Чобанов, който подчерта, че именно такива състезания придават нов облик на столицата ни. Федерацията отличи всички световни и европейски шампиони, донесли слава и престиж на България през 20-те години на своето съществуване.

На XXV Европейско първенство по канадска борба за мъже и жени, младежи и девойки и хора България ще бъде представена от 40 армфайтъри, сред които 10 световни и европейски шампиони: Георги Гайдарджиев и Христо Делиджаков /70 кг/, Сашо Андреев /75 кг/, Цветан Гашевски /80 кг/,Стефан Ленгаров и Пламен Димитров /85 кг/, Стоян Големанов /90 кг/, Митко Петров /100 кг/, Красимир Костадинов /110 кг/ и Димитрина Димитрова /60 кг/.

Късно снощи Калин Каменов получи на официална церемония в Независим театър наградата „Златна ябълка" на Националната мрежа за децата. Призът е за отношението и активността на заместник-министъра в помощ на децата и младите хора в страната.
Отличията се връчват за пета поредна година, а целта е да се подчертае колко е важно вниманието към децата и спазването на техните права във всяка една сфера на нашия живот.

„Приемам наградата по-скоро като предизвикателство да направим така, че повече деца да има къде да играят, повече младежи да има къде да работят. Повече млади хора да не казват „Изходът от България е Терминал 2". Ще поставя наградата в кабинета си на видно място, за да ми напомня ежедневно, че имам ангажимент към децата и младежите да живеят в страна, с която се гордеят, а не да я напускат", заяви в благодарственото си слово заместник-министър Каменов.