Заместник-министърът на младежта и спорта Калин Каменов даде официалния старт на „SOS Велосипеден Тур Европа 2015", който се осъществява от SOS Детски селища с подкрепата на ММС и „Аурубис" България.

Инициаторите на събитието Даниел Миленов (България) и Люпчо Кръстев (Македония) ще преминат с велосипеди през осем държави, 11 SOS Детски селища и ще финишират в австрийския град Имст, където през 1949 г. е построено първото.

От приятелството между двамата възпитаници на SOS Детски селища се ражда идеята за уникалното приключение да изминат над 2000 км на колела, за да се срещнат с децата от всички SOS селища по маршрута и да покажат на обществеността, че те са място, където осиротели деца получават ново семейство, грижовен родител и втори шанс в живота.

„Благодаря на двете прекрасни момчета, че показват как младите хора в България трябва да са социално ангажирани и да успяват да привличат други свои връстници да бъдат граждански активни. В тези времена,когато повече мрънкаме и хленчим смятам, че каузата на двамата е изключително важна и трябва да бъде подкрепяна. Респект и уважение към всички вас, които сте тук в подкрепа на велопохода и се надявам следващата година интересът да бъде много по-голям. Нека младежите от SOS селищата да знаят, че винаги може да имат подкрепа, особено когато си ангажиран и граждански активен. Ние затова сме тук, за да подкрепяме и помагаме. Смятам, че кауза като тази на Даниел и Люпчо трябва да бъде подкрепяна и ви благодаря, че сте до тях в благородно им начинание" - заяви в приветствието си зам.-министър Каменов.

„SOS Велосипеден Тур Европа 2015" е част от програмата за отбелязването на 25-годишнината на SOS Детски селища България, в която са включени поредица от инициативи, обединени под мотото „25 години ДА на щастливото детство".

По-рано през деня заместник-министър Калин Каменов и заместник-кмета на столицата Тодор Чобанов участваха в ежегодния благотворителен детски празник „Всички заедно" и закупиха първите два броя от сборника „Приятел на аутист", чиято премиера съвпадна със събитието.

Каузата на организаторите от Lions Клуб София Диамант и Сдружението на артистите е събраните средства да бъдат дарени на Фондация „Помощ на лица с проблеми в развитието" за изграждане на спортна площадка пред Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с проблеми в аутистичния спектър в София.

На площадката доброволци от Българския червен кръст, приятели на хората с аутизъм ще доказват на практика как няма невъзможни неща, когато ни води обичта. Идеята е да се покаже на обществеността как с желание и приятелство може да бъде разчупен стереотипа на затворения кръг на изолация на лицата с проблеми в развитието.