Една бърза гатанка за най-съобразителните ранобудници в този очертаващ се доста напрегнат и изпълнен с емоции четвъртък - коя е държавата (почти 15 години след старта на 21-ви век), в която е възможно изричното настояване и разпореждане на нов спортен министър да бъде пренебрегнато, за сметка на наглостта, лицемерието и подчертаната финансова „жажда" на бивш управник?

Отговорът, за съжаление, се крие както винаги в онези 8 букви, коствали живота на предците на един иначе горд със себе си и постиженията си народ, който обаче вместо „напред и нагоре" все върви „назад и надолу", в опитите си да угоди на властимащите:

България!

Държавата, в която е съвсем реално новият министър на спорта Евгения Раданова да разпореди одит на обществената поръчка, касаеща реконструкцията и модернизацията на "Зимния дворец", да й бъде обещано и документирано със специален протокол, че поръчката и всички свързани с нея действия се прекратяват, а в действителност решението да бъде „ревизирано" и проектът да бъде рестартиран. Действия, еднолично предприети от борда на директорите на търговското дружество „Академика 2011", инициирани от „неизвестни на никого извършители".

„Поех поста министър на младежта и спорта в служебното правителство с намерението да не търся конфронтация и да работя в диалог с всички, които се трудят съвестно за благото на българския спорт. Надявах се, че заедно ще успеем да защитим по най-добър начин обществения интерес. Оказах се излъгана...", бе принудена да напише в обръщението си до медиите служебният министър Раданова.

И логично следва въпросът как е възможно да се случи нещо подобно? Директно и хладнокръвно игнориране на разпоредба на нов управник, за сметка на такава, от страна на вече недействителен такъв?

В случая членовете на борда на директорите на "Академика 2011" ЕАД не се съобразили с настояването на министър Раданова, оказала "натиск" върху тях и предпочели да приключат с приоритетния на предишния спортен министър Мариана Георгиева проект. Поне така става ясно от изявление на председателя на съвета на директорите на дружеството Марин Маринов. Навършилият във вторник 28 години Маринов, който по информация на в-к „Капитал" съвсем случайно е състудент със сина на бившия спортен министър Мариана Георгиева... Колко невинно...

Но защо въобще ни учудва целият този хаотичен, да не кажем и незаконен миш-маш, когато все пак става дума за станалите легендарни в последните месеци премеждия на Мариана Околосветска и нейния подчертано безпристрастен и лоялен екип? Може би отговорът на поставената от нас в началото гатанка всъщност е доста лесен за отгатване и от най-незапознатите с естеството на темата.

Но да говорим по същество и с необходимите факти:

- За едногодишния си мандат министър Мариана Георгиева измина около 42 000 км по въздух, малко повече от обиколката на Екватора (40 075 км).

- През първите 6 месеца професорът постави своеобразен рекорд в сравнение с предходните си колеги, като навъртя 29 000 км. Тя посети седем дестинации, най-отдалечената от тях беше Йоханесбург.

- Във втората половина от управлението си тя се „дозира" в пътуванията. От официалните съобщения, които разпространи пресцентърът на ведомството, си личи, че министърката е летяла по работа само до Сочи, Париж и Лондон. Така е изминала около 13 000 км.

- Ресорът „младеж", който беше върнат в министерството на спорта при кабинета „Орешарски", така и не можа да заработи с пълна сила. Една година след като този ресор беше вкаран във ведомството, Министерският съвет закри Националния център за европейски младежки програми и инициативи, администриран от Министерството на образованието, и го препрати в спорта от 1 юли 2014 г.

- Положението, в което младежката политика беше поставена, логично има негативен резултат. Според експерти страната ни е на път да загуби над 22 млн. евро по програмата „Еразъм +".

- Министърът може да се похвали и с донякъде успешното реализиране на амбициозния проект да се изградят спортни площадки и басейни или да се ремонтират вече съществуващите в малките населени места. Или иначе казано, в градове и села със сериозно присъствие на електорат на ДПС.


И малко по малко стигаме до есенцията - търговско дружество „Академика 2011" смени поне три пъти своя шеф за иначе краткия мандат на кабинета „Орешарски", по-конкретно за времето на управление на бившия министър Георгиева. Твърде вероятно е причината да не може да се намери подходящ ръководител да е скрита в огромното желание на Мариана Георгиева да ремонтира Зимния дворец. Проект, на обща стойност 41 милиона лева. 35 млн. от които вече бяха отпуснати от правителството.

Ремонт не като за един, а по-скоро за 3-4 Двореца!

„По метода на концентрични кръгове ще наслагвам и наставям", обеща бившият министър, малко след встъпването си в длъжност...

А ние взехме, че не й повярвахме...