17-годишната българска фехтовачка Йоана Илиева повече няма да участва на състезания за девойки. Целта ѝ е чрез участие в дамски състезания да спечели квота за Олимпиадата в Токио догодина. Младата ни надежда спечели исторически за България бронзов медал на сабя на световното първенство за кадети и младежи в Торун (Полша) и стана носителка на Световната купа на сабя при дамите до 20 години.

Страхотен успех за Йоана Илиева и българската фехтовка

Страхотен успех за Йоана Илиева и българската фехтовка

Спечели бронзов медал на сабя на световното първенство за кадети и младежи в Торун (Полша)

Йоана ще участва на световното първенство по фехтовка за мъже и жени в Будапеща (Унгария) от 15 до 23 юли, а преди това и на европейското първенство до 23 години в Пловдив от 29 май до 2 юни. България до момента в историята никога не е печелила медал при дамите от световно първенство.

"За мен този сезон започна миналата година с участие на младежките олимпийски игри в Буенос Айрес, където станах пета. Това не ме удовлетвори, но ми позволи да израсна. Не сме предполагали, че още тази година ще взема медал. На световното първенство започнах добре, но на полуфинала не показах каквото мога. Сега продължавам със състезанията при жените. Вече имам един медал - исторически, но тази загуба на полуфинала ми показа, че трябва да съм максимално концентрирана", сподели Илиева.

За Световната купа Йоана Илиева изпревари само с 24 точки рускинята Алина Михайлова, която взе световната титла. Официално българката ще получи купата на церемония в Лозана на 1 декември по време на Конгрес на Международната федерация. Йоана Илиева заяви, че основната й цел вече са квалификациите за олимпийските игри в Токио 2020.

"Освен тези исторически резултати на Йоана Илиева, българският женски отбор извоюва седмото място в Торун, побеждавайки изключително силния отбор на Русия. Успехът е много голям. Нашата цел е квота за олимпиадата в Токио догодина", допълни президентът на БФФехтовка Величка Христева.

Тимът беше в състав Елица Станимирова, Йоанна Ефимова, Йоана Илиева и Теодора Вутова, водени от националния треньор Ивайло Воденов. На световното първенство в Торун участваха 116 момичета от 48 държави. На полуфинала Илиева отстъпи с 13-15 на двукратната световна шампионка Наталия Ботело (Мексико), въпреки че водеше с 13-12.

Снимка 380096

Източник: БГНЕС