Двукратната олимпийска и трикратна световна шампионка в овчарския скок Елена Исинбаева е звездата на руския спорт за отминалата 2013 г. Атлетката се завърна на световния връх, спечелвайки титлата на домашното си световно първенство в Москва през август, а малко преди това - на 18 май се окичи със злато и на турнира от сериите Гран при в Шанхай.

Със златния медал дойде и апетитът на рускинята за още повече успехи и въпреки че се бе зарекла мондиалът по лека атлетика да е последното й състезание, след триумфа тя обеща да скача до олимпиадата в Рио де Жанейро.

Преди това обаче Исинбаева разкри, че иска да роди детенце и да се завърне на световното първенство в Пекин през 2015 г. От октомври 2013 г. обаче Елена встъпи в длъжност като кмет на олимпийския град в Сочи.
На 16 ноември на церемония в Монако Исинбаева получи приза "Особени заслуги в спорта". Освен това бе призната за най-добрата спортистка на 2013 г. в Русия и №1 в атлетиката в Европа.

Футболът отново се превърна в един от най-големите поводи за радост за руснаците през 2013 г., след като националният отбор, воден от Фабио Капело, сътвори истинска сензация и спечели група F в квалификациите за световното първенство през 2014 г. в Бразилия, с което сборная се класира за мондиала за пръв път от 2002 г. насам.

Тимът по плажен футбол пък за втора поредна година триумфира със световната купа. За това не е чудно, че треньор №1 в страната станаха двамата наставници на тези отбори - Капело и Михаил Лихачов, информира "7 дни спорт".

Най-голямото разочарование в републиката обаче дойде от любимия хокей, където Русия не успя да защити световната си титла от 2012 г. Националите отпаднаха още на четвъртфиналите на шампионата в Стокхолм и Хелзинки през май, където допуснаха разгромно поражение от САЩ с 3:8.