Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева се включи в кампанията "Подкрепа за българските капитани!" в подкрепа на моряците Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които бяха задържани с кораба Galaxy Leader в Йемен на 19 ноември 2023 година.

Раева веднага откликна на призива да подкрепи акцията.

"Разбира се, че ще участвам, това е най-малкото, което мога да направя. Дано момчетата се приберат скоро живи и здрави при семействата си", заяви тя.

Раева, която е съпруга на мажоритарния собственик на столичния футболен гранд Левски - Наско Сираков, е институция в българския спорт. Тя е бивша състезателка по художествена гимнастика на Левски, едно от Златните момичета на Нешка Робева. През 1979 година тя печели златен медал на бухалки и сребърен медал на топка на Световното първенство в Лондон, като с британската столица е свързан и един от най-скъпите й спомени от състезателните години - за първи път в историята на художествената гимнастика и след бурен протест на английската публика, при който 5000 души на "Уембли" скандират името ѝ около 20 минути, докато съдиите не повишават оценката й на бухалки. Така тя извоюва златен медал на този уред. В последствие авторитетния вестник "Таймс" я обявява като Диамантената българка.

През 1980 година Амстердам (Нидерландия) става абсолютна европейска шампионка в многобоя (златен медал в многобоя и златни медали на въже, обръч и бухалки и сребърен медал с лента). Тя е първата българска абсолютна европейска шампионка по художествена гимнастика. Журналистите на първенството в Амстердам единодушно я избират за Мис Европейско първенство. Година по-късно на Световния шампионат в Мюнхен се окичва със сребърен медал с лента и бронзов медал на въже. на Евро 1982 в Ставангер (Норвегия) Раева печели бронзов медал в многобоя и бронзови медали на въже, обръч, бухалки и лента, а през 1983 година на Световната купа в сръбската столица Белград тя завършва четвърта в многобоя и взема бронзови медали на обръч и лента.

След края на състезателната си кариера не се отдръпва от спорта. На 16 декември 1993 година Раева създава свой клуб по художествена гимнастика - "Илиана". През 1999 година тя оглавява Треньорския съвет към Българската федерация по художествена гимнастика. През 2000 година е водач на делегацията на отбора по художествена гимнастика на Олимпийските игри в Сидни (Австралия). През 2004 година е старши-треньор на българския ансамбъл, който завоюва бронзовите медали на Олимпийските игри в Атина.

От 2007 до края на 2012 година Раева е главен треньор на националния отбор по художествена гимнастика на България. Под нейно ръководство българският ансамбъл спечели бронз на Световното първенство в Москва в съчетанието с 5 обръча през 2010 година, световната титла на ленти и обръчи през 2011 година в Монпелие (Франция), сребърен медал на ленти и обръчи и бронз на пет топки на европейското първенство в Нижни Новгород (Русия), както и множество други златни, сребърни и бронзови медали от Световни купи и състезания за Гран при.

На 14 ноември 2012 година Илиана Раева застава начело на Българската федерация по художествена гимнастика, а преди дни беше преизбрана за четвърти мандат. Под нейно ръководство спортът стана най-успешният у нас, като на Игрите в Токио 2020 българският ансамбъл спечели първа в историята на страната олимпийска титла, а през това ляво на Олимпиадата в Париж 2024 Боряна Калейн взе сребро в индивидуалния многобой.

Инициативата "Подкрепа за българските капитани! Любо, Данаил - с вас сме!" бе подета от близки и приятели на двамата и стартирана на 6 декември 2023 г. - Никулден, Деня на моряците. Клубовете, които я започнаха, са футболните Пирин от Благоевград, където е роден капитан Чанев, както и Черно море от Варна, където двамата са завършили висшето си образование. Те бяха последвани от столичните Левски, Славия, Локомотив София и ФК ЦСКА 1948, от пловдивските Локомотив и Ботев, Лудогорец, Ботев Враца, Етър, Арда, Берое, Беласица, Монтана, Литекс и Миньор Перник.

В кампанията се включиха още редица спортни клубове, бивши и настоящи звезди от българския спорт.