Българските гимнастички спечелиха 8 от възможни 8 титли през уикенда. Боряна Калейн се окичи с пет златни отличия на състезанието от световната купа от веригата Чаландж в Клуж (Румъния), а ансамбълът освен, че спечели три първи места на турнира от веригата Гран При в Марбея, го направи и с рекордни оценки. "За първи път имаме такъв златен уикенд. За мен е безкрайна радост, че момичетата успяха, но това за което най-много се радвам е, че играта им беше много силна. Това се отнася както за ансамбъла, така и за Боряна Калейн. За нас беше много важно в този старт преди световното първенство да проверим възможностите си, формата си и силите си. Това е нещото, което ме зарадва още повече", коментира президентът на БФХГ Илиана Раева пред БНР успеха на момичетата в двете състезания - световната купа в Клуж (Румъния) и Гран при турнира в Марбея (Испания).

За ансамбъла тя каза още: "Тази година доказахме, че ансамбъла няма таван на възможностите. Нямам представа какво е решила Весела. Не мога да кажа не, няма да увеличим трудността или пък ще я увеличим. След олимпийските игри съчетанията са усложнени. Не съм изненадана от високите оценки. Сигурна съм, че на световното съдиите ще бъдат много по-пестеливи. Но, независимо от това, при една безгрешна игра на нашите момичета, очаквам много високи оценки".

Илиана Раева: Побеснях, полудях, бях като цунами!

Илиана Раева: Побеснях, полудях, бях като цунами!

Отговори на Ирина Винер

За Боряна Калейн тя добави: "Боряна игра много силно. Хвърли се да играе. Не се пестеше. Това даде своите резултати. Имам претенции за някои от съчетанията. Самата тя не е доволна и смята, че може много повече. Има какво още да желаем. Но тя показа изключителна стабилност в психическо отношение и много силна игра в техническо отношение".

За Татяна Воложанина Раева добави: "Игра много стабилно. Тя беше сърдита на съдиите, че не й вдигат оценките, които тя смята, че трябва да получава. Татяна има един проблем, върху който трябва да работим и това е оценката за изпълнение. Няма място за сърдене, трябва много работа. Смятам, че следващия сезон Татяна в изпълнение ще получава различни оценки. В трудността тя е много силна и е много атрактивна. Може да бъде една много сериозна конкуренция на Лала Крамаренко, стига да оправим оценката за изпълнение".

Илиана Раева: Ансамбълът се отказва

Илиана Раева: Ансамбълът се отказва

"Опитах да ги убедя да не го правят"

За световното първенство тя добави още: "Очаквам много тежко световно първенство. Очаквам пределна психическа мобилизация на състезателките ни и много силна игра. Ако съумеем да изиграем съчетанията си без грешка, не се притеснявам за класирането и оценките".

За кандидатурата на Невяна Владинова за Комисията на атлетите Раева вметна: "Ние направихме сериозна подготовка за нейната кандидатура. Състезателките, които кандидатстват за тази комисия, имат своите претенции да бъдат избрани. Неви има своите огромни шансове да оглави тази комисия. Много се надявам и стискам палци това да се случи. Неви е една от най-разпознаваемите и обичани гимнастички в цял свят и ние залагаме именно на това. Тя е готова да се справи с тази огромна отговорност".

Илиана Раева: Трябва да се научиш как да искаш

Илиана Раева: Трябва да се научиш как да искаш

"Там е ключето"

За конгреса на ФИГ Раева обяви: "Нашата битка няма да е лека. Мария Петрова ще участва с още 16 кандидата за член на ТК по художествена гимнастика и то - само за 6 места. Аз вярвам, че авторитета и позициите, които има Мария Петрова в художествената гимнастика от години са голямо нейно преимущество. Мисля, че няма да имаме проблем да се зарадваме с победа, т.е. тя да бъде избрана за член на ТК".