Втората проба на американския колоездач Флойд Ландис потвърди резултатите, констатирани от антидопинговата лаборатория в Париж на 26 юли, и доказа, че шампионът от Тур дьо Франс е употребявал забранени вещества, съобщи Международният колоездачен съюз.

Съгласно правилата антидопинговата комисия на Международния колоездачен съюз ще поиска от американската федерация по колоездене да започне дисциплинарна процедура срещу състезателя.

След обявяването на резултатите от Б-пробата Ландис бе "незабавно уволнен" от своя швейцарски отбор Фонак.

"Ландис е уволнен заради нарушаване на вътрешния етичен кодекс на отбора. Той може юридически да обжалва решението за положителната допинг-проба, но това засяга само него и не се отнася повече до нашия тим", съобщиха от Фонак в комюнике днес.

След успеха на Флойд Ландис в 17-ия етап на обиколката на Франция в Морзин на американския колоездач бе направен допинг контрол и анализът в националната френска лаборатория Шатне-Малабри констатира наличие на тестостерон, превишаващ близо три пъти допустимите норми.

По-късно стана ясно, че тестостеронът, открит в тялото му, е синтетичен, което на практика доказваше, че американецът е получил хормона отвън, а не е произведен от тестисите му, както твърдеше вече бившият победител в „Тур дьо Франс".

Ландис е заплашен от 2-годишно наказание и отнемане на титлата от Обиколката на Франция.

След уреждане на формалностите трофеят ще бъде присъден на завършилия втори - испанеца Оскар Перейро.